Το 52,9% των Ιταλών νέων μέχρι 25 ετών δεν διαθέτει μόνιμη εργασία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για την απασχόληση με στοιχεία για το 2012.

Το ποσοστό των Ιταλών νέων που απασχολούνται σε εποχικές θέσεις ή σε ελαστικές μορφές εργασίας διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2000, όταν δεν ξεπερνούσε το 26,2% του συνόλου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, «κατά το τελευταίο έτος, η ανεργία αυξήθηκε στην Ιταλία με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους της υπόλοιπης Ευρώπης και είναι, πλέον, κατά μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει τέλος ότι «η Ιταλία παραμένει μια από τις χώρες με την πιο αυστηρή νομοθεσία όσον αφορά τις απολύσεις χωρίς εύλογη αιτία» και επιβάλλονται παράλληλα «υψηλές χρηματικές αποζημιώσεις» σε περιπτώσεις απολύσεων.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει μάλιστα ως λύση να υπάρξει «περιορισμός των επαναπροσλήψεων μετά από δικαστικές προσφυγές για να μπορέσει να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η απασχόληση».