Συμπληρώνονται σήμερα 18 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Στις 11 Ιουλίου 1995 οι σερβικές δυνάμεις, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Μέσα σε διάστημα οχτώ ημερών οι σερβικές δυνάμεις εκτέλεσαν περίπου 8.000 μουσουλμάνους άντρες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ενώ εκτόπισαν 30.000 γυναικόπαιδα μουσουλμανικής εθνότητας.

Στις δίκες που ακολούθησαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) τα εγκλήματα των σερβικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα χαρακτηρίστηκαν επίσημα ως πράξη γενοκτονίας.

Στο ίδιο δικαστήριο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη δύο δίκες των δύο βασικών κατηγορούμενων: του πρώην διοικητού των σερβικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και του τότε πολιτικού ηγέτη των Σέρβων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σήμερα στο μνημειακό χώρο «Ποτοτσάρι» στη Σρεμπρένιτσα θα τελεστεί η ταφή των λειψάνων 409 θυμάτων που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους το τελευταίο έτος. Στο χώρο αυτό μέχρι στιγμής έχουν ταφεί συνολικά 5.657 άτομα.