Tεταμένη είναι η κατάσταση στο κέντρο του Καΐρου μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα αλλά και το προσκλητήριο των ισλαμιστών για νέες διαδηλώσεις σήμερα για να καταγγείλουν το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Μόρσι και το αστυνομικό κράτος που εδραιώνεται, όπως δηλώνουν, μετά και τις συλλήψεις πολλών μελών και στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες Παρασκευή κυρίως στην ασταθή περιοχή του Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, αλλά και σε πολλές επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, όταν υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συνεπλάκησαν με πολίτες κατά του ισλαμιστή πρώην προέδρου αλλά και με τις δυνάμεις της τάξης.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοχάμεντ Σουλτάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 μεταξύ των θυμάτων σκοτώθηκαν από πυρά στο κεφάλι και στο στήθος, γράφει η εφημερίδα al-Ahram. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 1.138.

Έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων καταστολής σε πολλές οδικές αρτηρίες και σε γέφυρες, με οχήματα και οπλισμένους άνδρες.

Στο κέντρο του Καΐρου όλα μαρτυρούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα, με στημένα οδοφράγματα σε πολλά σημεία, πεταμένες πέτρες και καμένα λάστιχα. Ίδιες εικόνες και στην Αλεξάνδρεια και στην αλ-Αρις.

Οι προσβάσεις στην πλατεία Ταχρίρ ελέγχονται από ένοπλους πολέμιους του Μόρσι, οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες σε ιδιωτικά οχήματα και σε λεωφορεία. Ηρεμία επικρατεί ωστόσο πάνω στην πλατεία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί.

Πλανόδιοι πωλητές προσφέρουν νερό και φαγητό σε όσους βρίσκονται στην πλατεία. Πολλοί μεταξύ αυτών πωλούν αφίσες με τον στρατηγό Σίσι να φορά τη μεγάλη στολή και φωτογραφίες του Μόρσι με το πρόσωπο σχεδόν καλυμμένο από έναν κόκκινο σταυρό.

Η ένταση παραμένει και γύρω από το πανεπιστήμιο του Καΐρου, στη δυτική όχθη του Νείλου, όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν στήσει οδοφράγματα και υψώνουν φωτογραφίες του Μόρσι, ενώ απέναντί τους έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας.