Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ηλικία σχεδόν 95 ετών, αντιμετώπιζε ήδη από το 1998 με «αισιοδοξία» τον προσεχή θάνατό του, όπως φαίνεται σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS.

«Πλησιάζω στο τέλος, αλλά παραμένω αισιόδοξος. Το ηθικό μου είναι πολύ καλό επειδή είχα μια πολύ γεμάτη ζωή. Αν δεν είσαι αισιόδοξος και το ηθικό σου δεν είναι υψηλό, η ιατρική δεν είναι πολύ αποτελεσματική», δηλώνει ο Νέλσον Μαντέλα στο βίντεο αυτό, το οποίο γυρίστηκε στη διάρκεια επίσκεψής του σ’ έναν έφηβο που είχε προσβληθεί από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Ο ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος πέρασε 27 χρόνια στις φυλακές του ρατσιστικού καθεστώτος, ήταν τότε 80 ετών και αρχηγός του νοτιοαφρικανικού κράτους μετά την υιοθέτηση της πολυφυλετικής δημοκρατίας το 1994.

Σήμερα βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου σ’ ένα νοσοκομείο της Πρετόριας, στο οποίο εισήχθη στις 8 Ιουνίου για υποτροπή μιας πνευμονικής λοίμωξης που τον βασανίζει εδώ και δυόμισι χρόνια. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αλλά δεν βρίσκεται σε μη αντιστρεπτό κώμα, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η νοτιοαφρικανική προεδρία.

Σύμφωνα με νομικά έγγραφα με ημερομηνία 26 Ιουνίου τα οποία έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έπεσε σε μη αντιστρεπτό κώμα και η οικογένειά του, έπειτα από συμβουλές των γιατρών, εξέτασε το ενδεχόμενο να αποσυνδέσει τα μηχανήματα που τον κρατούν στη ζωή.