Η αντικατάσταση της Τζούλια Γκίλαρντ με τον Κέβιν Ραντ στην πρωθυπουργία της Αυστραλίας φαίνεται πως άρχισε να αποδίδει δημοσκοπικά, έστω και πρόσκαιρα, για το Εργατικό κόμμα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση Nielsen σε τέσσερις οριακές έδρες της Μελβούρνης η δημοτικότητα των Εργατικών υποψηφίων αυξήθηκε 10%, από τη στιγμή που ο Κέβιν Ραντ ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση της εταιρίας «Galaxy» -δημοσιεύεται στις κυριακάτικες εφημερίδες του συγκροτήματος Μέρντοχ- δείχνει ότι, η πλειοψηφία του αυστραλιανού λαού θεωρεί τον Κέβιν Ραντ καταλληλότερο για πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα ο κ. Ραντ συγκεντρώνει το 51% τη προτίμησης των ερωτηθέντων έναντι του 34% που συγκεντρώνει ο αρχηγός των συντηρητικού Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών, Τόνι ‘Αμποτ. Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει πως, αν γινόταν τώρα εκλογές, οι Εργατικοί θα κέρδιζαν το 49% και ο Συνασπισμός το 51%.

Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και στις κάλπες, τότε οι Εργατικοί έχουν πιθανότητες να διατηρηθούν στην εξουσία κάτι αδιανόητο, όμως, με την κυρία Γκίλαρντ στην ηγεσία τους.

Κι ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως οι εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως είχε εξαγγείλει η κυρία Γκίλαρντ, ο Κέβιν Ραντ πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

Θα απουσιάζουν, όμως, πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, που παραιτήθηκαν μετά την ανατροπή της Γκίλαρντ. Ανάμεσά τους ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Γκρεγκ Κόμπετ, που για μερικούς ήταν και πιθανός μελλοντικός ηγέτης της παράταξης.

Και ενώ το 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την επιστροφή του Κέβιν Ραντ στην πρωθυπουργία, ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, υποστήριξε ότι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας είναι «χαμαιλέοντας και επικίνδυνος για την χώρα».

Την ίδια στιγμή, ο ομογενής φιλελεύθερος γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός, πρώην διευθυντής του γραφείου του τέως πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, υποστηρίζει ότι σύντομα «θα ξεθυμάνει» η ολική επαναφορά των Εργατικών. «Η ήττα τους είναι βέβαιη» είπε ο κ. Συνοδινός.

Αντιθέτως, οι δυο ομογενείς Εργατικοί βουλευτές, ο Στηβ Γεωργανάς (πρώην υποστηριχτής της Γκίλαρντ) και η Μαρία Βαμβακινού (που πάντα στήριζε τον Ραντ) πιστεύουν ότι «η αλλαγή ηγεσίας θα διατηρήσει το Εργατικό στην εξουσία, όποτε και αν γίνουν οι (βουλευτικές) εκλογές». –