Για έκτη μέρα συνεχίζεται η τουρκική επίθεση στη Συρία με θύματα πολλούς αμάχους. Η λεγόμενη «πηγή Ειρήνης» είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ οι Κούρδοι έχουν συμμαχήσει με τον Άσαντ.

Μάλιστα, χθες τόσο ο τουρκικός στρατός όσο και ο συριακός εισέβαλαν στην πόλη Μανμπίτζ ενώ σήμερα 15 Οκτωβρίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πόλη πέρασε στα χέρια του Άσαντ.

Σύμφωνα με το philenews.com, η τουρκική εισβολή εστιάζει σε κομβικής σημασίας πόλεις για τις κουρδικές δυνάμεις, όπως τη Ρας αλ-Αΐν που τα τουρκικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν αδιάκοπα. Στο Σερέ Κανιγιέ, όπως είναι το κουρδικό όνομα της πόλης, μετρούν δεκάδες απώλειες αμάχων, ωστόσο παραμένει υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Μεγάλη σημασία προσδίδεται στην πόλη Μαμπίτζ, η οποία εφάπτεται των τουρκοσυριακών συνόρων και το αστικό κέντρο της οποίας ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις. Τουρκικές εναέριες και χερσαίες δυνάμεις, καθώς και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) συγκεντρώνονται γύρω από τη Μαμπίτζ, την οποία ωστόσο προφυλάσσουν και δυνάμεις του Άσαντ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στον κομβικής σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ4, που φέρεται να «μοιράζονται» κουρδικές, συριακές και τουρκικές δυνάμεις.

Ανατολικότερα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι Σύριοι αντάρτες, αντικαθεστωτικοί και σύμμαχοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ύψωσαν τη σημαία τους στο Τελ Αμπιάντ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία και ήταν υπό κουρδικό έλεγχο. Ο τουρκικός στρατός προελαύνει και προς την Τελ Ταμέρ, πόλη των κουρδικών δυνάμεων, έχοντας καταλάβει κοντινά χωριά.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από όλμους που εκτόξευσαν Κούρδοι αντάρτες από την πόλη Μάνμπιτζ στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 15 μαχητές «εξουδετερώθηκαν» σε απάντηση.

Πάντως, όπως υποστηρίζουν ΜΚΟ, κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF. Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρουν οι ΜΚΟ, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους.