Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ 237 τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν βόρεια του Καΐρου ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον πρόεδρο της Αιγύπτου, μερικές ώρες προτού ο Μοχάμεντ Μόρσι απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω της έντασης που επικρατεί στη χώρα πριν από μια μαζική κινητοποίηση που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εναντίον του Μόρσι στις 30 Ιουνίου, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι έχει συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του.

Συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του Μόρσι έγιναν σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά συμπλοκές σημειώθηκαν μόνο στην Μανσούρα στο Δέλτα του Νείλου, στην βόρεια Αίγυπτο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Μόρσι αναμενόταν να απευθύνει διάγγελμα γύρω στις 22:30 ώρα Ελλάδας για να μιλήσει για αυτά που υλοποιήθηκαν κατά το πρώτο έτος της θητείας του στην προεδρία.

Στην Μανσούρα οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι αντιπολιτευόμενοι άρχισαν να ρίχνουν σκουπίδια εναντίον των συμμετεχόντων σε συγκέντρωση υπέρ του Μόρσι, σύμφωνα με αξιωματούχο της ασφάλειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 237 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις αυτές, ενώ την ίδια ώρα ιατρικές πηγές στο διεθνές νοσοκομείο της Μανσούρα έκαναν λόγο για θύματα που έχουν τραυματιστεί από σφαίρες.

Στο Κάιρο, στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία ήταν το επίκεντρο της εξέγερσης του 2011 με την οποία ανατράπηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ, εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του Μόρσι συγκεντρώθηκαν εν αναμονή της ομιλίας του. Άλλοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το υπουργείο Άμυνας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου και κυματίζοντας αιγυπτιακές σημαίες.

Στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες επαρχίες στο Δέλτα του Νείλου, υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι πραγματοποίησαν σήμερα πορείες.

Μεγάλος διχασμός υπάρχει στην Αίγυπτο μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, οι οποίοι κρίνουν ότι προχωράει στην κάθαρση των θεσμών της χώρας έπειτα από δεκαετίες διαφθοράς και των επικριτών του οι οποίοι τον κατηγορούν ότι συσσωρεύει την εξουσία στα χέρια των Αδελφών Μουσουλμάνων.