Στις 46.100 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα σε 9 μήνες το 2019

Μειωμένα τα νούμερα για την Ευρώπη


ΕΛΛΑΔΑ
15:04
14/10/2019
Στις 46.100 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα σε 9 μήνες το 2019
23
loading

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα τους πρώτους εννιά μήνες του 2019, όπως καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην έκθεσή της με τίτλο «Ταξίδια απελπισίας», που δημοσιεύεται σήμερα. Οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 46.100, όντας αυξημένες κατά 24% σε σχέση με το 2018, ενώ οι αφίξεις μόνο διά θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 54%.

Από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο 2019 έφτασαν στην Ελλάδα 46.100 άτομα από ξηρά και θάλασσα και 36.141 μόνο δια θαλάσσης. Το ίδιο διάστημα του 2018 οι αφίξεις ήταν 37.300 και από ξηρά και από θάλασσα και 23.419 μόνο από τη θάλασσα. Οι αφίξεις στην Ελλάδα κορυφώθηκαν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2019: τον Αύγουστο έφτασαν περισσότερα από 9.300 άτομα και τον Σεπτέμβριο 12.500 άτομα, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Αντίθετα, οι αφίξεις στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, μείωση που σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία «φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των προληπτικών μέτρων και στις δύο πλευρές των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των άτυπων αναγκαστικών επιστροφών (push-backs) από την Ελλάδα». Ο διεθνής οργανισμός έχει εκφράσει «επανειλημμένως στις ελληνικές αρχές τις ανησυχίες του σχετικά με τους ισχυρισμούς για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών περιστατικών πιθανής επαναπροώθησης, με αναφορές για επιστροφή ατόμων που ζητούσαν διεθνή προστασία».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν παράτυπα στην Ελλάδα προσπαθούν να ξεφύγουν από συρράξεις, διώξεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όσοι φτάνουν μέσω θαλάσσης προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, καθώς και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράκ και την Παλαιστίνη.

Οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχουν δημιουργήσει περαιτέρω πιέσεις στα ήδη υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών, ιδίως στη Σάμο και τη Λέσβο, σημειώνει ο διεθνής οργανισμός. Ως τις 30 Σεπτεμβρίου, βρίσκονταν στα νησιά σχεδόν 30.700 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 25.900 στα πέντε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ), αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος της μέγιστης χωρητικότητάς τους (5.400). Η πρόσβαση σε ιατρική και ψυχοκοινωνική στήριξη στα ΚΥΤ είναι πολύ περιορισμένη λόγω του πολύ μικρού αριθμού επαγγελματιών υγείας και κοινωνικών λειτουργών που παρέχει το κράτος. Στο ΚΥΤ της Μόριας ως τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρχαν μόνο δύο κρατικοί γιατροί διαθέσιμοι για την εξυπηρέτηση των 12.000 ατόμων. Την ίδια ώρα οι χώροι φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν αγγίξει τα όρια της χωρητικότητάς τους, «αφήνοντας αποκλεισμένους στα νησιά χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι αναμένουν επί μήνες τη μεταφορά τους».

Στην Ελλάδα έφτασαν μέσω θαλάσσης περισσότερα από 12.900 παιδιά, μεταξύ των οποίων 2.100 ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους. Η πλειονότητά τους προέρχεται από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ. Όπως επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου «τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης». Από τα 4.600 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά μόνο το 26% είχε στέγαση κατάλληλη για την ηλικία του. Ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών ως μια χειρονομία αλληλεγγύης και να επιταχύνουν τις μεταφορές για τα παιδιά που πληρούν τα κριτήρια για οικογενειακή επανένωση.

Συνολικά στην Ευρώπη οι αφίξεις διαμέσου των οδών της Μεσογείου σημείωσαν πτώση. Περίπου 80.800 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη τους πρώτους εννιά μήνες του 2019, αριθμός μειωμένος κατά 21% σε σχέση με το 2018. Πάνω από το 28% όσων έφτασαν στην Ευρώπη είναι παιδιά, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο του αντίστοιχου πέρυσι. Η Ελλάδα έχει δεχτεί την πλειοψηφία των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών και οι αφίξεις ήταν περισσότερες από όσες στην Ισπανία (23.200), την Ιταλία (7.600), τη Μάλτα (2.700) και την Κύπρο (1.200) μαζί. Στην Κύπρο συνεχίζεται η ανοδική τάση του αριθμού των νέων αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα να έχει λάβει τις περισσότερες κατά κεφαλήν αιτήσεις στην ΕΕ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 υποβλήθηκαν περίπου 6.600 νέες αιτήσεις ασύλου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, ως σήμερα το 2019 πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο περίπου 1.041 άτομα, αριθμός μειωμένος κατά 43% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2018. Η διαδρομή από τη Λιβύη στην Ευρώπη παραμένει η πιο θανατηφόρα, καθώς το 63% των θανάτων στη θάλασσα καταγράφηκαν εκεί. Άλλα 315 άτομα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ισπανίας και άλλα 66 άτομα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ή Κύπρου.

Περίπου 68 θάνατοι καταγράφηκαν καθώς πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν χερσαία σύνορα για να εισέλθουν στην Ευρώπη ή διέσχισαν σύνορα εντός της Ευρώπης. Από αυτούς, 35 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 18 νεκρών σε τροχαία ατυχήματα και δώδεκα ανθρώπων που πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar όταν θα γίνουμε

  όλοι φτωχοί που θα πάμε?

 2. avatar JANE

  Προς «Τόνο»
  Η πολιτική στους λάθρο εισβολείς δεν γίνεται με συναισθηματισμούς.Είσαι αρκετά ρομαντικός και ευαίσθητος.Ωρίμασε πρώτα δες με ρεαλισμό τί επικρατεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μετά μπορείς να εκφέρεις την γνώμη σου...Αυτή τη στιγμή είσαι εκτός τόπου και χρόνου.Εκτος εάν είσαι εργαζόμενος σε ΜΚΟ όποτε εξηγείται και η στάση σου..

  1. avatar Τόνο Μάσας.

   Το λεξιλόγιο σου "λαθροεισβολείς" παραπέμπει σε οπαδό του Βελόπουλου οπότε η πρώτη σκέψη ήταν ωχ πέσαμε σε ακροδεξιό ούγκανο. Η δεύτερη σκέψη ....δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη...:))
   ΥΓ
   Οσο γι αυτό το "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" ήταν όλα τα λεφτά. Πως λέμε "είμαστε μια ωραία περιρρέουσα ατμόσφαιρα"? Αυτό ακριβώς.. :))
   Να είσαι καλά πάντως και να μην αγχώνεσαι.

  2. avatar Ρομαντικοί οι

   ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΑΣΙΣΤΕΣ/ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ με όπλο ΤΗ ΜΑΣΚΑΡΕΜΕΝΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ/ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ και των 15.000 πνιγμένων στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ και της σφαγής του ΜΠΑΤΑΚΛΑΝ .....Ο ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ είσαι εσύ μάλλον.

 3. avatar Σπουργίτι

  Απότι διαπιστώνω είσαι και ανημερωτος αλληλέγγυε των παράνομων μεταναστών. Αυτοί που ήταν ο ένας πάνω στον άλλο κρατούμενοι σε φυλακές της Συρίας είναι δολοφόνοι εγκληματίες που έσφαξαν τους Κουρδους σαν πρόβατα. Αυτούς τους εκληματιες να τους πάρεις σπίτι σου.

 4. avatar 2018

  Αθηνας

 5. avatar Δεν μας λέτε

  Πόσοι είναι οι πρόσφυγες και πόσοι οι μετανάστες

 6. avatar Ο αντικονομας

  50000 αφίξεις επί 6000 μέσο όρο η άφιξη ίσον 300000000ευρω.Αυτες είναι κονομες.

 7. avatar noway..

  Έχει πλάκα καποια στιγμή να λέμε. "Βελόπουλος που μας χρειάζεται.."

  1. avatar Είδαμε

   και τον Μητσοτάκη!
   "Έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις"!

 8. avatar ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

  Δημοσιογραφάκο του Σόρος, όταν εκεί που κάθεσαι με την οικογένειά σου στο σαλόνι του σπιτιού σου σπάνε την πόρτα και μπαίνουν μέσα ξένοι και σου λένε "Από εδώ και στο εξής θα ζήσουμε μαζί σου θες δεν θες", τότε αυτό νεοταξίτη δημοσιογραφακο δεν λέγεται "αφίξεις μεταναστών" αλλά λαθροεισβολή και λαθρεποικισμος της Ελλάδας από ΛΑΘΡΟμεταναστες

 9. avatar giorgos57

  Τους προσκαλεσε η Νεα Δημοκρατια, διοτι όπως ειπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλη στις 04|10|2019 : Είμαι περήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω την κοινωνία μας να μετατρέπεται σιγά σιγά σε πολυπολιτισμική

 10. avatar Υποχρεώτικη κατά οικον φιλοξενεία στα σπίτια των αριστερών αλληλεγγύων

  Παρέχετε απεριόριστων δωρεάν τροφή στέγη και ελεύθερη όποιας είδους υπηρεσίας και απο οποίο μέλος της οικογένειας που τους φιλοξενεί θελήσουν. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Μην σπρώχνεστε ολοι θα πάρετε.

 11. avatar Γι αυτο…

  ...κατηργησαν αρχαια κ θρησκευτικα απο σχολεια μας... θα αντικατασταθουν ..με αραβικα τουρκικα περσικα και φυσικα με τη διδαχη κορανιου. Ευχαριστουμε κοι πολιτικοι μας..

 12. avatar Μας δουλευετε??????

  ..σιγουρα.. μονο 46000 καθε μηνα ή να πουμε εβδομαδα. Εδω ..χανομαστε κ εσεις με τους ψευτικους αριθμους μαλλον μας ..δουλευετε ή σας δουλευουν εσας αυτοι που ...μετρουν!!!

 13. avatar Μας δουλευετε??????

  ...46000 κοντευουν να φτασουν τα ...τροχαια ατυχηματα που εμπλεκονται με λαθροεπιβατες λαθρομεταναστες ..λαθρο κλπ κλπ. Αν πολλαπλασιασετε το 46000που λετε με το 12 ισως πλησιαστετε καπως τον αληθινο αριθμο κ πααααλι πισω θα εισαστε. Με ..εκτιμηδη...ξαναμετρηστε κ υπολογιστε....

 14. avatar 124

  ελάτε ελάτε......ανοίξαμε και σας περιμένουμε με νέα διεύθυνση....οι νέοι ενοικιαστές του μαξίμου θα σας παρέχουν τροφή, στέγη σε ξενοδοχεία και μηνιάτικο.....αλλά κατά τα άλλα περιμέναμε βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τους προηγούμενους τροχονόμους (μουζάλας , τασία , βίτσας )..............ρε μπας και να μπω σε μία βάρκα ,να με μαζέψει το λιμενικό και να τους πω '' εγκο απο συρια ντεν εχει χαρτια '' ,να βολευτώ μια χαρά ?

 15. avatar Τόνο Μάσας.

  Να επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος των μαχητών που είχαν συλληφθεί από Κούρδους και Αμερικάνους και ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον σε άθλιες συνθήκες στα όρια λιμοκτονίας. Αυτοί δεν έχουν ανάγκη βοήθειας? Δεν είναι άνθρωποι?
  Κανένας απο αυτούς ένοχος και κανένας απο μας αθώος αν δεν τους φροντίσουμε.
  Δεν υπάρχουν τζιχαντιστές και τρομοκράτες υπάρχουν μόνο άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

  1. avatar το ΜΠΑΤΑΚΛΑΝ

   το ξεχάσατε κιόλας?

  2. avatar Σπουργίτι

   Να τους πάρεις στο σπίτι σου, βλέπω ότι είσαι πολύ πονοψυχος,και αλληλέγγυος.

   1. avatar Τόνο Μάσας.

    Τι είδους ηλίθιο επιχείρημα είναι πάλι αυτό? Και τι είναι οι άνθρωποι σκυλιά ή γάτες να τους πάρω στο σπίτι μου για κατοικίδια? Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν όπου θέλουν όποτε θέλουν.
    Ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας ή έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους λόγω πολέμου ή φτώχειας. Εγώ δεν γουστάρω τους τουρίστες. Να τους πάρεις εσύ στο δικό σου σπίτι.

    1. avatar δεν σου πολυάρεσε

     βλέπω το ΠΑΡΤΟΥΣ ΕΣΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ....όχι ότι δεν το περίμενα...Ετσι ήσασταν πάντα όλοι εσείς οι αριστεροφασίστες με δεξιές άπατες τσέπες.....φιλάνθρωποι/αλληλέγγυοι, όπως αυτή η .....αλληλέγγυα με το κατειλημμένο ξενοδοχείο θυμάστε? ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ....ΣΤΩΝ ΑΛΛΟΝΩΝΕ ΡΕ ...ΣΤΩΝ ΑΛΛΟΝΩΝΕ....

    2. avatar τι ηλίθιο επιχείρημα

     ήταν αυτό πάλι?Οι τουρίστες που δεν γουστάρεις έρχονται ΝΟΜΙΜΑ κάνουν τις διακοπές τους και γυρίζουν σπίτι τους αφού αφήσουν τα λεφτά τους στη χώρα.Οι λαθροεισβολείς.....κατατρεγμένοι/ ισλαμοφασίστες φίλοι σου πληρώνουν δουλέμπορους αφού πρώτα τα έχουν πάρει από εσένα κορόιδο ,μέσω .....φιλάνθρωπων/αλληλέγγυων ΜΚΟ και ζούνε τεμπελιάζοντας παρασιτικά εις βάρος σου.Ποιός επιβάλλει ότι οι....άνθρωποι ΠΡΕΠΕΙ να είναι ελεύθεροι να πηγαίνουν όπου γουστάρουν ,εκτός από την ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ σου ΑΝΙΑΤΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει