Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι στην Ιαπωνία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαγκίμπις το Σάββατο.

Ο τυφώνας, ο χειρότερος που έπληξε τη χώρα εδώ και δεκαετίες, άφησε πίσω του τουλάχιστον 37 νεκρούς και είκοσι αγνοούμενους.

Εξαιτίας του τυφώνα ματαιώθηκαν τρεις αγώνες του Rugby World Cup, αν και ο πιο σημαντικός αγώνας, αυτός μεταξύ Ιαπωνίας και Σκωτίας, έγινε κανονικά.

Πλέον, όπως μεταδίδει το BBC, ο τυφώνας έχει εξασθενήσει και απομακρύνεται από τη στεριά, αφήνοντας όμως πίσω του καταστροφή.

Χιλιάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες, μέλη της ακτοφυλακής και του στρατού δίνουν μάχη για να καταφέρουν να φτάσουν σε πολίτες που έχουν παγιδευτεί από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες.

Ο τυφώνας έπληξε οκτώ επαρχίες της Ιαπωνίας με ανέμους που έφταναν τα 225 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο Ναγκάνο, διασώστες με μάσκες και αναπνευστήρες έψαχνα επιζώντες μέσα στα νερά που ξεπερνούσαν το ένα μέτρο.

Σιδηροδρομικός σταθμός στην ίδια περιοχή επίσης πλημμύρισε, με αποτέλεσμα δέκα τρένα υψηλής ταχύτητας να βυθιστούν κάτω από τα νερά. Το καθένα εκτιμάται πως κοστίζει 30 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, οι διασώστες θα επικεντρωθούν στα σπίτια που αποκλείστηκαν, λόγω των πλημμυρών, και στους αγνοούμενους.

Περίπου 92.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα- χθες Κυριακή έφταναν τα 262.000- και 120.000 δεν έχουν νερό.

Πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην κορύφωση του τυφώνα, αλλά πιστεύεται πως μόνο 50.000 έμειναν σε καταφύγια.

Σύμφωνα με το BBC, το Τόκιο γλίτωσε με λίγες σχετικά ζημιές αλλά άλλες πόλεις χάθηκαν κάτω από τα νερά. Στην πόλη Hakone έπεσε πάνω από ένα μέτρο βροχής, το υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί μέσα σε 48 ώρες στην Ιαπωνία.