Στην πόλη Νόβισαντ της Βοϊβοντίνας πραγματοποιήθηκε η τριμερής σύνοδος Σερβίας-Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης.

Την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία εκπροσώπησαν οι πρωθυπουργοί Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ. Στόχος της συνόδου αυτής ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας μίας ζώνης ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, πολιτών και υπηρεσιών μεταξύ των τριών αυτών χωρών.

Το μοντέλο αυτό συνδεσιμότητας, που ονομάστηκε από τον εμπνευστή του, τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, «μικρή Σέγκεν», είναι ανοιχτό για την ένταξη και άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, αλλά και το Κόσοβο.

Στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε από την πρώτη συνάντηση αναφέρεται ότι «η ιδέα βασίζεται στην εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ – την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα για τους πολίτες οι οποίοι θα περνούν τα σύνορα χωρίς καθυστέρηση. Στις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος στην Οχρίδα όπου θα συζητηθούν λεπτομερώς όλα τα θέματα και θα δημιουργηθεί το πλαίσιο συμφωνίας για την σύσταση της «μικρής Σένγκεν».