Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τον πόλεμο του Βιετνάμ έδωσε στη δημοσιότητα ένας βετεράνος. Ο φακός του αποτύπωσε τη στιγμή που Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ελεύθερου σκοπευτή Βιετκόνγκ ο οποίος πυροβολούσε κατά αμερικανικού στρατοπέδου.

Για περισσότερα από σαράντα χρόνια ο φωτογράφος James Speed Hensinger είχε κρατήσει αυτές τις απίστευτες φωτογραφίες μόνο για τον εαυτό του.

Τον Απρίλιο του 1970 ήταν ένας 22χρονος αλεξιπτωτιστής που στάθμευε με τη μονάδα του στη βάση Phu Tai, κοντά στην πόλη Da Nang.

«Μας είχε εκνευρίσει που δεχόμασταν πυρά από ελεύθερο σκοπευτή στο βουνό για πολλές συνεχόμενες νύχτες», θυμάται ο 66χρονος σήμερα Hensinger που ζει στο Ντένβερ του Κολοράντο.

«Πυροβολούσε από τόσο ψηλά που πολλές από τις σφαίρες περνούσαν μέσα από τις μεταλλικές στέγες των κοιτώνων μας», προσθέτει. «αποφασίσαμε να δώσουμε μια δυνατή απάντηση την επόμενη φορά που θα άνοιγε πυρ».

Την επόμενη νύχτα ο Hensinger έστησε την φωτογραφική του μηχανή έτοιμος να καταγράψει την «απάντηση» αυτή. Κι
όταν ο Βιετκόνγκ άρχισε να πυροβολεί, οι Αμερικανοί όντως απάντησαν «δυνατά», όπως είχαν αποφασίσει.

«Στείλαμε τις περιπόλους μας κατά τη διάρκεια της μέρας και βρήκαν ίχνη αίματος. Αλλά τον ίδιο δεν τον βρήκαμε ποτέ», θυμάται.

Η στιγμή της «μάχης»

Ο Hensinger φωτογράφισε και τη λιτή ομορφιά του τοπίου

Ο φωτογράφος, τότε και τώρα