Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε ότι πρέπει να οικοδομηθεί μια ισχυρή αντιπολίτευση στην Συρία η οποία θα εργαστεί μετά την απώλεια της εξουσίας από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε τα σχόλια αυτά κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην Βόρεια Ιρλανδία, κατά την οποία οι ηγέτες της ζήτησαν την διεξαγωγή το ταχύτερο δυνατόν ειρηνευτικών συνομιλιών για την επίλυση της σύγκρουσης στην Συρία, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν στην τύχη του Άσαντ στην τελική τους ανακοίνωση. Εξάλλου δεσμεύτηκαν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 1,5 δισεκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συριακής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του ότι η αποστολή όπλων στους Σύρους αντάρτες μπορεί να αποβεί μια μέρα εις βάρος αυτών που θα προβούν σε αυτήν, αλλά υπερασπίστηκε τα στρατιωτικά συμβόλαια της Ρωσίας με την συριακή κυβέρνηση.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το να συναφθούν και νέα συμβόλαια πώλησης όπλων στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά προειδοποίησε παράλληλα ότι τα όπλα που θα δοθούν στους Σύρους αντάρτες θα ήταν δυνατό μια ημέρα να χρησιμοποιηθούν στην Ευρώπη.

«Εμείς παρέχουμε όπλα στην νόμιμη κυβέρνηση, βάσει νόμιμων συμφωνιών», εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμμαχος του Άσαντ.

«Αν συνάψουμε συμβόλαια αυτού του είδους, θα τα εκπληρώσουμε», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ακριβώς μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G8 η οποία κατέληξε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό για την σύγκρουση στην Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε το καθεστώς του Άσαντ κατά την διάρκεια της συνόδου αυτής, την ώρα που οι εταίροι του επιθυμούσαν να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς τους Σύρους αντάρτες και έκαναν λόγο εφεξής ανοιχτά για την παροχή όπλων σε αυτούς.