Μέρκελ: Οι πρώην Ανατολικογερμανοί αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας

«Η ενότητα έχει επιτευχθεί πλήρως στο επίπεδο του Κράτους αλλά όχι ακόμη σε επίπεδο πολιτών»


ΚΟΣΜΟΣ
3:53
04/10/2019
Μέρκελ: Οι πρώην Ανατολικογερμανοί αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας
1
loading

Έκκληση για προσήλωση στην δημοκρατία απηύθυνε χθες, Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η ελευθερία είναι πάντα «ελευθερία στην ευθύνη». Διαπίστωσε ακόμη ότι ενώ η ενότητα έχει επιτευχθεί πλήρως στο επίπεδο του Κράτους στην Γερμανία, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη σε επίπεδο πολιτών.

Τα 29 αυτά χρόνια οι Γερμανοί έχουν πετύχει απίστευτα πολλά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αναγνώρισε η κυρία Μέρκελ από το Κίελο, το οποίο ήταν φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την επέτειο της γερμανικής επανένωσης. «Η γερμανική ενότητα παραμένει μια διαρκής διαδικασία και μια συνεχής αποστολή», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, η οποία προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία.

Έρευνες εξακολουθούν μέχρι σήμερα να δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους οι πρώην Ανατολικογερμανοί αισθάνονται «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», ενώ θεωρούν την επανένωση «όχι μόνο θετική εμπειρία». «Πρέπει να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε τι σήμαινε για τον καθένα, όταν μετά το βάρος της διαίρεσης ήρθε το βάρος της ενοποίησης», είπε η κυρία Μέρκελ κάνοντας λόγο για «θεμελιώδεις» αλλαγές με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι πολίτες της άλλοτε ΛΔΓ. Την ίδια ώρα, όπως είπε, οι Δυτικογερμανοί είχαν σε αυτές τις εξελίξεις «μάλλον ρόλο θεατή».

Αναφερόμενη στις προκλήσεις του μέλλοντος, η Καγκελάριος, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ζήτησε να τίθενται πάντα στο επίκεντρο οι αρχές του γερμανικού Συντάγματος. «Αυτές οι αξίες πρέπει να καθορίζουν κάθε συζήτηση», δήλωσε και αναφέρθηκε στην απόρριψη της μισαλλοδοξίας, του αποκλεισμού, του μίσους και του αντισημιτισμού, αλλά και της διαβίωσης σε βάρος μειονοτήτων και αδυνάμων.

«Νόμπελ Ειρήνης» αξίζουν οι Ανατολικογερμανοί, έκρινε με αφορμή την επέτειο και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Σέντερ, περιγράφοντας την γερμανική επανένωση ως την ευτυχέστερη στιγμή της ιστορίας της χώρας. «Πού αλλού στον κόσμο υπήρξε μια τέτοια ειρηνική επανάσταση;», διερωτήθηκε ο κ. Σέντερ, από το χωριό Μεντλαρόιτ, στα σύνορα Βαυαρίας-Θουριγγίας, το οποίο ήταν κάποτε μοιρασμένο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. «Αν κάποιος αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης, τότε είναι οι άνθρωποι οι οποίοι με θάρρος και ψυχή, με συγχώρεση και δύναμη, με πάθος και ειλικρίνεια, κατέστησαν εφικτή αυτή την ειρηνική επανάσταση στο έδαφος της Γερμανίας», δήλωσε ο κ. Σέντερ και πρόσθεσε ότι ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός δεν ανατράπηκαν από τους πολιτικούς, αλλά από τους ανθρώπους στα ανατολικά κρατίδια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar SER 30

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ( ΛΟΓΙΚΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ) ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ \'\' ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ \'\' ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΓΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΜΕΤΑ 3 0 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΑΣΙΑΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΑΣΤΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΤΑΤΑ ΘΡΑΣΥΤΑΤΑ ΟΠΟΥ ΟΠΩΣ ΟΣΟΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΓΚΕΤΟ ΣΚΛΗΡΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΧΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ \'\' ΠΟΤΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ \'\' ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΧΩΡΕΣ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει