Τη φιλική σχέση της «σιδηράς κυρίας», Μάργκαρετ Θάτσερ με τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγούστο Πινοσέτ, παρουσιάζει μία πρωτότυπη όπερα που ανεβαίνει σήμερα στο Παρίσι και η οποία ονομάζεται «Σύμμαχοι».

Οι «Σύμμαχοι» περιστρέφονται γύρω από μια τηλεοπτική συνάντηση των δύο ηγετών το 1999 όταν η Σιδηρά Κυρία επισκέφθηκε τον πρώην δικτάτορα της Χιλής στο σπίτι του στο Σάρεϊ της Βρετανίας , όπου ο Πινοσέτ βρισκόταν σε περιορισμό.

Ένας ανώνυμος Αργεντινής στρατιώτης επιστρατεύεται στον πόλεμο του 1982 για τα Νησιά Φόκλαντ, γνωστά ως το Λας Μαλβίνες στην Αργεντινή, και εκεί βρίσκεται μαζί με δύο άλλους χαρακτήρες – τον νοσοκόμο Πινοσέτ και τη νοσοκόμα Θάτσερ.

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης το 1999, η Θάτσερ ευχαρίστησε θερμά τον παλιό της φίλο και σύμμαχο στα Φώκλαντ για το ότι «έφερε τη δημοκρατία στη Χιλή». Εκείνη την περίοδο ο Πινοσέτ έδινε νομική μάχη για να αποφύγει την έκδοση στην Ισπανία , όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Θάτσερ παρέμεινε πιστός υπερασπιστής του Πινοσέτ για το υπόλοιπο της ζωής της, μετά την υποστήριξή του στη Βρετανία κατά τη σύγκρουση των Νησιών Φόλκλαντ με την Αργεντινή.

Ο συγγραφέας Εστέμπαν Μπαντς δήλωσε ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική όπερα και σίγουρα δεν είναι μια πρόσκληση «για να θαυμάσετε τον Πινοσέτ ή την Θάτσερ».