Σε τριήμερη απεργία προχωρούν από σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη να παραμένουν καθηλωμένα και εκατοντάδες πτήσεις να ματαιώνονται σε όλη τη χώρα.

Μία στις δύο πτήσεις στα αεροδρόμια που εξυπηρετούν το Παρίσι, τη Λυών, τη Νίκαια, τη Μασσαλία, την Τουλούζη και το Μπορντό ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εκφράζουν ανησυχίες πως τα σχέδια της ΕΕ για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό μπορεί να επηρεάσουν τις συνθήκες εργασίας τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, το αεροδρόμιο της Μασσαλίας επηρεάζεται λιγότερο από άλλα: περίπου 100 πτήσεις, δηλαδή το ένα τρίτο των συνολικών προγραμματισμένων πτήσεων, ματαιώθηκαν.

Περισσότερες από εβδομήντα πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Νίκαιας.

Η απεργία εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης πανευρωπαϊκής δράσης. Η βρετανική αεροπορική εταιρεία easyJet ανακοίνωσε ότι σήμερα και αύριο θα ακυρώσει 10 στις 11 πτήσεις της που πραγματοποιούνται καθημερινά για την Τουλούζη και ότι το πρόγραμμα της Πέμπτης θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη.

Η Air France ανακοίνωσε ότι ματαιώνει άγνωστο αριθμό πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων.

Οι προετοιμασίες για την παρθενική πτήση του νέου ευρωπαϊκού επιβατικού αεροσκάφους, του Airbus A350, επίσης επηρεάστηκαν από την απεργία, ανακοίνωσαν χθες γαλλικές πηγές του τομέα των αερομεταφορών.