Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ρωσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, για την κατάσταση στη Συρία μετά την προσφορά της Μόσχας να αντικαταστήσει το αυστριακό εκστρατευτικό σώμα στα Υψώματα του Γκολάν, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Νετανιάχου.

«Μιλήσαμε για θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, όπου η κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη κάθε μέρα», δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Το είδαμε την περασμένη εβδομάδα με τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα κοντά στα σύνορα μας στα Υψώματα του Γκολάν», πρόσθεσε αναφερόμενος στις συγκρούσεις που έγιναν ανάμεσα στα συριακά στρατεύματα και τους αντάρτες για τον έλεγχο του περάσματος Κουνέιτρα, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

Το Κουνέιτρα είναι το μόνο σημείο διέλευσης στη διαχωριστική ζώνη μεταξύ των δύο χωρών στο Γκολάν.

Δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν ελαφρά την Πέμπτη, μετά από βομβαρδισμό των υψωμάτων, στην ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

Οι συγκρούσεις ανάγκασαν την Αυστρία να ανακοινώσει την αποχώρησή της από την δύναμη επιτήρησης της εκεχειρίας (UNDOF) του ΟΗΕ .

Το Ισραήλ ανησύχησε μετά από την απόφαση αυτή και ενίσχυσε τις στρατιωτικές του δυνάμεις στο τμήμα του Γκολάν που έχει καταλάβει από το 1967.

«Η διάσπαση της δύναμης του ΟΗΕ στο Γκολάν επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να βασιστεί στις διεθνείς δυνάμεις για την ασφάλειά του», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα θέσει το θέμα κατά την επικείμενη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που αναμένεται στην περιοχή την Τρίτη.

Ό Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την Παρασκευή την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων για να αντικαταστήσουν το αυστριακό εκστρατευτικό σώμα.

Όμως «η συμφωνία απεμπλοκής και το πρωτόκολλο της, που έχει συναφθεί μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ, δεν επιτρέπουν στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμμετάσχουν στην UNDOF», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεζίρκι .

Η προσφορά απορρίφθηκε επίσης σήμερα από τον ισραηλινό υπουργό των διεθνών σχέσεων.

«Η ιδέα σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν θα στείλει ρωσικά στρατεύματα στα Υψώματα του Γκολάν για να αντικαταστήσουν τα αυστριακά στρατεύματα δεν μπορεί να υλοποιηθεί», τόνισε ο Γιουβάλ Στάινιτς κατά την έναρξη του υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ραδιοσταθμό.