Θύμα διάκρισης καταγγέλλει πως έπεσε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων ανδρών στις ΗΠΑ, με την υπόθεση να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των συγκρούσεων που σημειώνονται, καθώς ολοένα και περισσότερες Πολιτείες προχωρούν στη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Mullins και ο Craig θέλησαν να αγοράσουν μια τούρτα από ένα κατάστημα στο Ντένβερ του Κολοράντο, προκειμένου να γιορτάσουν το γάμο τους. Όταν όμως ο ιδιοκτήτης, Jack Phillips, αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για ζευγάρι, αρνήθηκε να τους πουλήσει την τούρτα, όπως καταγγέλλουν

Ο Phillips δικαιολόγησε τη συμπεριφορά του, εξηγώντας πως η παρασκευή μιας τούρτας για ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων θα αποτελούσε παραβίαση της χριστιανικής πίστης του.

«Ήμασταν όλοι αναστατωμένοι, αλλά εγώ ήμουν πολύ θυμωμένος, ένιωσα ταπεινωμένος και πως δεν μου φέρονται όπως αρμόζει σε άνθρωπο» δήλωσε ο 28χρονος Mullins. Ο ίδιος εξηγεί πως περιέγραψε το περιστατικό στο Facebook και το θέμα πήρε διαστάσεις, με αναδημοσιεύσεις σε πλήθος ιστοσελίδων ακόμη και του εξωτερικού.

«Νιώσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την υποστήριξη που μας έδωσαν ήταν να προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά», σημείωσε.

Τη διαδικασία ανέλαβε η μη κερδοσκοπική οργάνωση ACLU που σκοπό έχει την προστασία των ατομικών ελευθεριών. «Η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα στην Αμερική. Όλοι έχουμε δικαίωμα στις θρησκευτικές ελευθερίες και παλεύουμε για αυτό. Όμως οι προσωπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν δικαιολογούν την παραβίαση νόμων περί διακρίσεων στη δημόσια σφαίρα», τονίζει ο νομικός εκπρόσωπος του ζευγαριού Mark Silverstein.

Διαφορετική είναι η άποψη του Jack Phillips, δικηγόρου του ιδιοκτήτη του καταστήματος. «Δεν πιστεύουμε ότι η υπόθεση αυτή έχει σχέση με το εμπόριο. Στον πυρήνα της, είναι μια υπόθεση για την ελεύθερη συνείδηση». Όπως τόνισε, η κατάληξη θα είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες ανάλογες υποθέσεις στο μέλλον, αφού όλο και περισσότερα ζευγάρια ομοφυλόφιλων κερδίζουν τη νομική αναγνώριση της σχέσης τους.

Η ακρόαση αναμένεται να λάβει χώρα το Σεπτέμβριο.