Θετικά τοποθετούνται ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ σχετικά με την περίπτωση επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

O ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «ήταν ανέκαθεν υπέρ της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου». Η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της μπορεί την ίδια στιγμή «να συμβάλει και στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, υποβοηθώντας έτσι την επανέναρξη των συνομιλιών για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αποτελεί επιτακτική υποχρέωση της Τουρκίας με βάση το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως εκ τούτου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «θα πρέπει η κυβέρνηση να απαιτήσει έντονα και αποφασιστικά τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας για να την πειθαναγκάσουν να συμμορφωθεί».

Η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους, χωρίς να οδηγεί ασφαλώς σε λύση του κυπριακού προβλήματος, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την συνολική λύση του κυπριακού στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.