Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε σήμερα ότι είναι αθώος κατά την διάρκεια της δίκης του για οικονομική απάτη και απιστία, η οποία θα καθορίσει τον πολιτικό του μέλλον.

Ο Λίμπερμαν, ο οποίος κλήθηκε σήμερα για πρώτη φορά να καταθέσει από την έναρξη της δίκης στις 17 Φεβρουαρίου, διέψευσε όλες τις κατηγορίες τις οποίες είχε διατυπώσει σε βάρος του ο Ντάνι Αγιαλόν, ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών επί της υπουργίας του, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, ο Αγιαλόν, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, είχε δηλώσει ότι ο Λίμπερμαν τον είχε πιέσει να διορίσει πρεσβευτή στην Λετονία τον Ζεέβ Μπεν Άριε που ήταν πρεσβευτής στη Λευκορωσία, ο οποίος είχε νωρίτερα ενημερώσει τον Λίμπερμαν για μια έρευνα της ισραηλινής αστυνομίας σε βάρος του.

Ο εισαγγελέας και η αστυνομία θεωρούν ότι ο Λίμπερμαν ήθελε με αυτό τον τρόπο να ανταμείψει τον Μπεν Άριε.

Ο Λίμπερμαν επιβεβαίωσε ότι ο Μπεν Άριε του είχε παραδώσει -πιστεύοντας ότι ενεργεί σωστά- το εν λόγω έγγραφο. «Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούσαν να μου ήταν χρήσιμες. Έσκισα τα χαρτιά και τα πέταξα στις τουαλέτες», είπε ο Λίμπερμαν.

Ο δικηγόρος του Λίμπερμαν, ο Ιακώβ Βαϊνράουμπ, είπε από την πλευρά του πως «αν υποτεθεί πως αυτό που προσάπτεται στον πελάτη του είναι αληθές, αυτό δεν συνιστά αδίκημα».

Ο Λίμπερμαν κατηγόρησε τον Αγιαλόν ότι κινείται σε βάρος του για να τον εκδικηθεί. Επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου και σύμμαχος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο Λίμπερμαν απέκλεισε τον Αγιαλόν από το ψηφοδέλτιο του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος αυτού.

Ο 54χρονος Λίμπερμαν παραιτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, την επομένη της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του, με την ελπίδα ότι θα αθωωθεί ώστε να επιστρέψει στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Έκτοτε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένοντας πιθανή επιστροφή του Λίμπερμαν, ο οποίος στο μεταξύ προεδρεύει της ισχυρής κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών.

Ωστόσο αν οι τρεις δικαστές καταδικάσουν τον τελευταίο σε ποινή μεγαλύτερη των τριών μηνών φυλάκισης ή άλλη ποινή που θεωρείται σοβαρή, αυτός δεν θα μπορεί πλέον να είναι βουλευτής για μια περίοδο επτά ετών, κάτι που θα απειλούσε την πολιτική του σταδιοδρομία.

Τα αδικήματα της οικονομικής απάτης και απιστίας επισύρουν ποινή ως και τριών χρόνων φυλάκισης χωρίς αναστολή στο Ισραήλ. Η ημερομηνία της έκδοσης της ετυμηγορίας δεν έχει οριστεί.