Τέσσερα κινήματα της συριακής αντιπολίτευσης και ο διαφωνών Μισέλ Κίλο κατήγγειλαν την παράλυση του εθνικού Συνασπισμού, του μεγαλύτερου αντιπολιτευομένου σχήματος, που συνεδριάζει στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν αμφισβητείται ότι οι αξιωματούχοι (του συνασπισμού) απέτυχαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υλοποιήσουν τις αρχές της εξέγερσης που άρχισε ο μεγάλος συριακός λαός από οργανωτικής άποψης, πολιτικής, ανθρωπιστικής», κατήγγειλαν οι τέσσερις οργανώσεις σε ανακοίνωση τους που δημοσιοποιήθηκε την έβδομη ημέρα της συνόδου του συνασπισμού.

Η συριακή αντιπολίτευση που συνεδριάζει από τις 23 Μαΐου σε ξενοδοχείο της τουρκικής πόλης δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει στη διεύρυνσή της σε νέα μέλη και να υιοθετήσει κοινή θέση για την συμμετοχή της στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που επιθυμούν να οργανώσουν τον Ιούνιο η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

«Οι επαναστατικές δυνάμεις που υπέγραψαν αυτή τη δήλωση δεν μπορούν πλέον δια μακρών να αναγνωρίζουν νομιμότητα σε μια πολιτική οργάνωση που προδίδει την επανάσταση ή δεν καταφέρνει να υπολογίσει τις θυσίες του συριακού λαού», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η δήλωση αυτή υπογράφηκε από τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, την Γενική Επιτροπή της συριακής εξέγερσης, την Ένωση συντονιστών της συριακής εξέγερσης και το Ανώτατο Συμβούλιο για τη διοίκηση της συριακής εξέγερσης, τέσσερις οργανώσεις που μετείχαν από τις πρώτες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ τον Μάρτιο του 2011.

Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε, προκάλεσε τουλάχιστον 90.000 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους πολίτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύνοδο και τους παρατηρητές, ο πόλεμος στον οποίο επιδίδονται η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για τον έλεγχο της συριακής αντιπολίτευσης είναι η βασική αιτία της εμπλοκής αυτής.