Ξεκάθαρο είναι πλέον το περίγραμμα ενδεχόμενης συμφωνίας για το Brexit κι έτσι οι συνομιλίες για το διαζύγιο ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, όπως δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Μιλήσαμε για πολλές λεπτομέρειες και το περίγραμμα μιας συμφωνίας είναι τώρα πολύ σαφές» δήλωσε ο Ράαμπ στον ραδιοσταθμό του BBC πριν από τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με ηγέτες της ΕΕ. «Πιστεύω πως αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, ο πρωθυπουργός οικοδομεί πάνω στις προηγούμενες συνομιλίες που είχαμε αφότου ήρθε στην εξουσία».

«Αυτό που ζητούμε είναι πολύ σαφές: Θέλουμε να άρουμε το αντιδημοκρατικό backstop και θέλουμε να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τη μελλοντική σχέση μας σε μια άριστη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» δήλωσε ο Ράαμπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πως η Βρετανία ελπίζει ότι θα μπορέσει να σφραγίσει συμφωνία κατά τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαγάγει η ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

«Αυτό είναι το μέρος όπου μπορεί να γίνει μια συμφωνία», δήλωσε ο Ράαμπ.

Πρόσθεσε πως, αν η σύναψη μιας συμφωνίας δεν καταστεί δυνατή, η Βρετανία θα αποχωρήσει έτσι κι αλλιώς στις 31 Οκτωβρίου.