Τη σύναψη μιας συμφωνίας, έπειτα από μακροχρόνιες κωλυσιεργίες, για την ανοικοδόμηση ενός νέου μουσείου που θα φιλοξενήσει τη συλλογή έργων του πρωτοπόρου Νορβηγού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ, ανακοίνωσε η δημαρχία του Όσλο.

Χάρη σε έναν πολιτικό συμβιβασμό, τρεις παρατάξεις της δεξιάς και της κεντροδεξιάς και μίας της αριστεράς συμφώνησαν στο σχέδιο «Λάμδα», που προβλέπει την κατασκευή ενός φουτουριστικού κτίσματος στις όχθες των φιόρδ του Όσλο, κοντά στη νέα Όπερα.

Επί πολλά έτη, η δημαρχία του Όσλο διχαζόταν για την τοποθεσία, τη μορφή, το κόστος, ακόμη και την αναγκαιότητα να κτισθεί ένα νέο μουσείο για να στεγάσει τα έργα που ο Μουνκ (1863-1944) κληροδότησε στην γενέτειρά του και στα οποία περιλαμβάνονται δύο αντίτυπα της διάσημης «Κραυγής» του.

Η συλλογή που περιλαμβάνει περίπου 1.100 πίνακες, 3.000 σχέδια και 18.000 γκραβούρες, εκτίθεται έως σήμερα σε ένα κτήριο, που κρίνεται με τα τωρινά δεδομένα πεπαλαιωμένο και ξεπερασμένο. Το Μουσείο έγινε επίσης διάσημο το 2004 εξαιτίας μίας κινηματογραφικής ληστείας, κατά την οποία οι κακοποιοί αφαίρεσαν τους πίνακες «Κραυγή» και «Η Μαντόνα», οι οποίοι βρέθηκαν και επιστράφηκαν δύο χρόνια αργότερα.

Μετά την έγκριση το 2008 μιας πρώτης απόφασης για μετακόμιση του μουσείου, ένα χρόνο αργότερα, η πλειοψηφία του συμβουλίου υπαναχώρησε. Το γεγονός αυτό ήταν μία αποκαρδιωτική απόφαση για την νορβηγική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται φέτος να γιορτάσει την 150ή επέτειο από τη γέννηση του πιο διάσημου ζωγράφου της χώρας, ενώ και το παρόν Μουσείο Μουνκ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό του.

Για να βγάλει την κατάσταση από το αδιέξοδο, η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του Μουσείου, του οποίου το κόστος εκτιμάται στα 1,6 δισ. κορώνες (215 εκατ. ευρώ).

Στα πλαίσια της σημερινής σύγκλισης, οι πολιτικοί ταγοί ψήφισαν την δρομολόγηση του σχεδίου ‘Λάμδα’, που προβλέπει την πολιτιστική ανάπλαση και αναγέννηση του σχετικώς υποβαθμισμένου προαστίου Τέγεν, όπου στεγάζεται το σημερινό μουσείο.

Η μορφή που θα έχει το νέο μουσείο είναι ένα κτήριο από γυαλί με επικλινή στέγη που σχεδίασε το ισπανικό γραφείο Herreros Arquitectos, ενώ αναμένεται να έχει περατωθεί και να ανοίξει τις πύλες του το 2018.