Στην ιταλική αγορά ακινήτων φαίνεται να στρέφεται το ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών καθώς διατίθενται εγκαταλελειμμένα ερειπωμένα σπίτια, που χρειάζονται ανακαίνιση, έναντι μόλις ενός ευρώ, όπως γράφει η κινεζική South China Monring Post.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πωλήσεις γίνονται στο πλαίσιο προγράμματος που «τρέχει» η κυβέρνηση επιχειρώντας να βοηθήσει πόλεις και χωριά σε αγροτικές περιοχές της χώρας, που έχουν ερημώσει.

Ο αγοραστής θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη να ανακαινίσει το σπίτι σε συγκεκριμένο χρόνο, αναλαμβάνοντας και όλες τις δαπάνες.

Η πρωτοβουλία έχει τραβήξει την προσοχή Κινέζων αγοραστών, πολλοί από τους οποίους βλέπουν την ευκαιρία να βγάλουν κέρδος, μετατρέποντάς τα σε ξενώνες ή Airbnb.

«Λαμβάνω πολλά ερωτήματα για τα σπίτια αυτά, μόνο τον Ιούλιο και τον Ιούνιο υπήρξαν δέκα ενδιαφερόμενοι» αναφέρει στην εφημερίδα ο Min Zhou, που εργάζεται στην Κίνα με τον Maurizio Berti, σύμβουλο των ιταλικών δημοτικών αρχών για την πώληση των σπιτιών αυτών.

Το ιταλικό προξενείο στο Χονγκ Κονγκ επιβεβαιώνει παρόμοιο ενδιαφέρον και από την επικράτεια αυτή.

«Η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον την τελευταία διετία καθώς ο αριθμός τον ξένων από όλο τον κόσμο που σκέφτονται το ενδεχόμενο να μετοικήσουν στην κεντρική και τη νότια Ιταλία, στις παλιές πόλεις της, αυξάνεται σταθερά» εξηγεί η Violetta Polese από το ιταλικό προξενείο. «Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, που προσεγγίζουν το προξενείο ζητώντας πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό».

Υπό το πρόγραμμα αυτό, οι τοπικές κυβερνήσεις αγοράζουν εγκαταλελειμμένα σπίτια από ιδιοκτήτες που δεν θέλουν πια να πληρώνουν τους φόρους που «κουβαλούν» κι έχουν φύγει από τις εν λόγω περιοχές.

Τα σπίτια είτε πωλούνται έναντι ενός ευρώ, συμβολική τιμή, με τη δέσμευση οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν την ανακαίνισή τους, είτε βγαίνουν σε δημοπρασία με πολύ χαμηλές τιμές.

Στόχος είναι τελικά να ενισχυθούν οι αγροτικές οικονομίες, που έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα, και να ανακατασκευαστούν ιστορικές περιοχές.

Περίπου 120 σπίτια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κινεζικού μέσου, έχουν πουληθεί στο Mussomeli στη Σικελία, από τον Νοέμβριο του 2017. Ακόμα 380 διατίθενται.

Σε παρόμοιες κινήσεις προχωρούν και άλλες τοπικές αρχές, ειδικά στη νότια Ιταλία, με σκοπό να ενισχύσουν την τουριστική τους βιομηχανία μετατρέποντας παλιά σπίτια σε γραφικά χωριά σε ξενοδοχεία και εξοχικά.

Πρόσφατα η δημοτική αρχή της Sambuca στη Σικελία πούλησε 16 σπίτια, στο πλαίσιο αντίστοιχου προγράμματος, σε ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο- και την Κίνα.

Κάποια βγήκαν σε δημοπρασία, επιτρέποντας στις τοπικές αρχές να πετύχουν υψηλότερες τιμές. Μέχρι στιγμής, το υψηλότερο τίμημα που έχει δοθεί για εγκαταλελειμμένο σπίτι είναι 25.000 ευρώ.