Οικολόγοι ακτιβιστές στη Νιγηρία και τη Βραζιλία, μια οργάνωση στο Νεπάλ, και μια μη κερδοσκοπική οργάνωση από τη Μέση Ανατολή θα μοιραστούν το βραβείο «Live Livelihood Award» (Βραβείο Ορθού Τρόπου Διαβίωσης) για το 2010 γνωστό ως «Εναλλακτικό Βραβείο Νομπέλ».

Το Εναλλακτικό Βραβείο Νομπέλ θεσπίστηκε από το Γερμανοσουηδό ανθρωπιστή Γιάκομπ φον Ιξκουλ για να τιμηθούν για την κοινωνική τους προσφορά προσωπικότητες που συνήθως αγνοούνται από την επιτροπή Νομπέλ.

Οι νικητές, οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ 120 υποψηφίων από 51 χώρες θα μοιραστούν και το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ που συνοδεύει το βραβείο. Η ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στο σουηδικό Κοινοβούλιο.

Ο Νίμο Μπασέι από τη Νιγηρία τιμήθηκε με το βραβείο επειδή αποκάλυψε την πλήρη οικολογική και ανθρώπινη φρίκη της παραγωγής πετρελαίου, αλλά και για τις προσπάθειες ενίσχυσης του οικολογικού κινήματος στη Νιγηρία και παγκοσμίως.

Ο Ερβιν Κρόιτλερ, αυστριακός επίσκοπος στη Βραζιλία, επελέγη για τον αγώνα που έδωσε σε όλη του τη ζωή για τα περιβαλλοντικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ιθαγενών, αλλά και για τις άοκνες προσπάθειές του να σωθεί ο Αμαζόνιος από την καταστροφή.

Η οργάνωση Sappros (Support Activities for Poor Producers of Nepal) «Υποστηρικτικές Δραστηριότητες για Πτωχούς Παραγωγούς του Νεπάλ» και ο ηγέτης της Σικρίσνα Ουπαντιέι έδειξαν πώς μπορεί να περιοριστεί η φτώχεια μέσω της ενίσχυσης των πτωχών.

Γιατροί της οργάνωσης Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ, η οποία ιδρύθηκε το 1988 από ισραηλινούς και παλαιστινίους γιατρούς, επελέγησαν για τις προσπάθειές τους να διασφαλιστεί «το δικαίωμα στην υγεία για όλους τους κατοίκους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης».