Δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε σήμερα την κατηγορία της μεροληψίας από δύο εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση για τις δολοφονίες από νεοναζιστές ρατσιστές, αίροντας το νομικό κώλυμα για την συνέχιση της δίκης.

Η δίκη της Μπεάτε Τσέπε και άλλων τεσσάρων προσώπων ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, αλλά γρήγορα διακόπηκε καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν ενστάσεις κατηγορώντας τον επικεφαλής δικαστή Μάνφρεντ Γκετσλ για μεροληψία. Η επ’ ακροατηρίω διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η δίκη, μια από τις πλέον πολύκροτες και αναμενόμενες στην Γερμανία εδώ και δεκαετίες, είχε ήδη καθυστερήσει πριν υποβληθούν οι αιτήσεις να απαλλαχθεί ο συγκεκριμένος δικαστής λόγω μεροληψίας, λόγω της διαμάχης για την κάλυψη της υπόθεσης από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο συνήγορος του Ραλφ Βόλεμπεν, του ενός από τους κατηγορούμενους, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του εναντίον του δικαστή Γκετσλ για μεροληψία. Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Βόλεμπεν είχε καταγγείλει πως, σε αντίθεση με την Τσέπε, του αρνήθηκαν έναν τρίτο, διορισμένο από το δικαστήριο δικηγόρο για τη δίκη.

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης την δεύτερη προσφυγή της Τσέπε, η οποία κατήγγειλε μεροληψία λόγω των ελέγχων ασφαλείας στους οποίους υποβλήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης κατά την είσοδό τους στην αίθουσα την περασμένη Δευτέρα.

«Δεν υφίσταται ουδεμία αμφιβολία για την αμεροληψία του δικαστή», σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκαν οι προσφυγές των Βόλεμπεν και Τσέπε.

Η Τσέπε, 38 ετών, κατηγορείται ότι συνήργησε στον σχηματισμό του νεοναζιστικού πυρήνα Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), καθώς και για συνέργεια στη δολοφονία 10 ανθρώπων, ως επί το πλείστον Τούρκων και ενός Έλληνα μετανάστη, την χρονική περίοδο 2000-2007.

Ο Βόλεμπεν και ακόμη τρεις άνδρες αντιμετωπίζουν λιγότερο σοβαρές κατηγορίες, κυρίως για υλική υποστήριξη προς τον NSU.

«Ελπίζω ότι επιτέλους θα αρχίσει η δίκη την επόμενη εβδομάδα με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου», δήλωσε ο Μεχμέτ Γκιρτσάν, δικηγόρος των οικογενειών των δύο εκ των δολοφονημένων, στην έκδοση του περιοδικού Der Spiegel στο Διαδίκτυο.

Εάν καταδικαστεί, η Τσέπε αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.