Οι ΗΠΑ αξίωσαν χθες την «άμεση απελευθέρωση» του βορειοκορεατικής καταγωγής Αμερικανού Κένεθ Μπάε, ο οποίος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας στη Βόρεια Κορέα.

Καλώντας για την «άμεση απελευθέρωση» του Πάε Γιουν-Χο, το αμερικανικό όνομα του οποίου είναι Κένεθ Μπάε, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Πάτρικ Βέντρελ αναφέρθηκε με έμφαση στις «ανησυχίες (των ΗΠΑ) όσον αφορά την έλλειψη διαφάνειας στην υπόθεση αυτή».

Ο Βέντρελ σημείωσε ότι οι Σουηδοί διπλωμάτες που ενεργούν για λογαριασμό των ΗΠΑ στα θέματα που αφορούν Αμερικανούς πολίτες στην Βόρεια Κορέα, όπου η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει διπλωματική εκπροσώπηση, δεν ήταν παρόντες στην δίκη.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτε για το τι έγινε σε αυτήν την υπόθεση», πρόσθεσε ο Βέντρελ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον επιζητεί λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που βάρυναν τον Μπάε.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας για το έγκλημα αυτό», είχε μεταδώσει νωρίτερα χθες το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τις κατηγορίες που βάρυναν τον 44χρονο Αμερικανό πολίτη.

Ωστόσο το πρακτορείο είχε μεταδώσει το Σάββατο ότι ο Μπάε «ομολόγησε το έγκλημα ότι διατηρεί αίσθημα εχθρότητας» κατά της Βόρειας Κορέας και «ότι έκανε απόπειρα ανατροπής» του καθεστώτος.