Στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ., ο ηγούμενος του μοναστηριού στο νησί Ιόνα της Σκωτίας, Αντομνάν, έγραψε το έργο «Ο Βίος του Κολούμπα», ενός αγίου της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο συγγραφέας ποτέ δεν θα περίμενε ότι το έργο του θα έμενε στην ιστορία για έναν τελείως διαφορετικό λόγο. Είναι το πρώτο έγγραφο που αναφέρεται στο πιο διάσημο υδρόβιο τέρας του κόσμου: το τέρας του Λοχ Νες.

Ο «Βίος του Κολούμπα» περιγράφει ένα αρκετά ασυνήθιστο θαύμα του αγίου: Το έτος 565, ο άγιος συνάντησε μια ομάδα Σκωτσέζων που προσεύχονταν για την ψυχή ενός νεκρού συντρόφου τους, τον οποίο είχε σκοτώσει ένα υδρόβιο κτήνος.

Τότε ο Κολούμπα, εκπλήσσοντας τους παριστάμενους, έστειλε έναν από τους δικούς του ακολούθους μέσα στο νερό. Όπως φαντάζεστε, αυτό προκάλεσε την επανεμφάνιση του ανθρωποφάγου τέρατος αλλά αντί να αφήσει και το σύντροφό του να χαθεί, ο Κολούμπα απλώς σήκωσε το χέρι, έκανε το σχήμα του σταυρού και διέταξε το τέρας να επιστρέψει στα παγωμένα βάθη και το πλάσμα υπάκουσε αμέσως.

Δεν έχει σημασία αν το παραπάνω περιστατικό φαίνεται απίστευτο ή όχι. Σημασία έχει η καταγραφή ενός τέρατος, εμφανίσεις του οποίου αναφέρονται συνεχώς από τότε μέχρι σήμερα. Αν και υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως η «Νέσι» έχει εδώ και χρόνια εγκαταλείψει το Λοχ Νες για τη δροσιά της μεγάλης λίμνης του Παραδείσου, υπήρξαν πρόσφατα αναφορές για κάτι που εξακολουθεί να κολυμπά στα σκωτσέζικα Χάιλαντς.

Μια από τις πιο πρόσφατες καταγραφές αφορούν σε μια συνάντηση που είχε η Τζαν Χάργκριβς, ιδιοκτήτρια μαγαζιού κοντά στη διάσημη λίμνη. Ενώ αυτή και μια υπάλληλός της έκαναν διάλειμμα έξω από το κατάστημα, «παρατήρησαν κάτι το ασυνήθιστο». Αναστατωμένη, φώναξε το σύζυγό της Σάιμον για να δει και αυτός το παράξενο πλάσμα. Η Χάργκριβς είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πως «κάθε μέρα βγαίνουμε έξω και αγναντεύουμε τη λίμνη, με τα καγιάκ και τις βάρκες που συνήθως τη διασχίζουν. Αυτό που είδαμε δεν έμοιαζε με τίποτα που να έχουμε ξαναδεί».

Αν και το πλάσμα που είδαν οι Χάργκριβς δεν ήταν σε κοντινή απόσταση, ισχυρίστηκαν πως διέκριναν ένα μακρύ λαιμό «που παραήταν μακρύς για να ανήκει σε φώκια» και που έμοιαζε «μαύρο στην όψη».

Στην εποχή μας, οι αναφορές εμφάνισης της «Νέσι» ξεκινούν από τις αρχές του 20ου αιώνα, με την πιο διάσημη να είναι αυτή της οικογένειας Σπάισερ το 1933, η οποία έφερε το τέρας του Λοχ Νες στο προσκήνιο. Έκτοτε αναφέρονται συνεχώς εμφανίσεις τόσο στο νερό όσο και στην ξηρά.
Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για τη Νέσι, ταυτίζοντάς την με το ψάρι οξύρρυγχο, με άγνωστες φώκιες που έχουν μακρύ λαιμό ή με το ζώο Tullymonstrum, ένα είδος υδρόβιου ασπόνδυλου που έζησε 300 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ωστόσο, η δημοφιλέστερη θεωρία την θέλει ως απόγονο του σαυροειδούς ζώου πλησιόσαυρου, που έζησε την εποχή των δεινοσαύρων.

Παρά την έντονη διένεξη για το τι πραγματικά εμφανίζεται στο Λοχ Νες (και αν ένα τέτοιο πλάσμα ζει μέχρι σήμερα, αν βέβαια υπήρξε ποτέ), οι πιο πρόσφατες αναφορές, σαν αυτήν των Χάργκριβς, αναμφίβολα θα βοηθήσουν το μυστήριο αυτό να ζει και να βασιλεύει για πολλά χρόνια ακόμη.