Ελπίδες για μείωση της έντασης στη βορειοκορεατική χερσόνησο δίνει η σημερινή ολοκλήρωση των κοινών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας,

Τα γυμνάσια διήρκεσαν δυο μήνες και πήραν μέρος ο νοτιοκορεατικός στρατός και περίπου το ένα τρίτο των 28.500 αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.

‘Οπως όλα τα χρόνια, η Πιονγκγιάνγκ καταδίκασε τα γυμνάσια αυτά που θεωρεί ως επέμβαση της Νότιας Κορέας στη Βόρεια με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

«Με το τέλος των γυμνασίων μειώνονται οι φόβοι για μια τυχαία σύγκρουση», δήλωσε ο Πάικ Χακ-Σουν, ειδικός σε θέματα της Βόρειας Κορέας στο κέντρο μελετών Σετζόνγκ της Σεούλ.

Το επόμενο σημαντικό γεγονός που μπορεί να εξοργίσει την Πιονγκγιάνγκ είναι η συνάντηση στις 7 Μαΐου στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το νοτιοκορεάτη ομόλογό του Παρκ Γκουέν -Χίε.

«Εάν η Βόρεια Κορέα θεωρήσει τη συνάντηση αυτή απαράδεκτη, θα πρέπει να ζήσουμε με το συνεχή φόβο μιας νέας στρατιωτικής πρόκλησης κοντά στα σύνορα», τόνισε ο Πάικ Χακ-Σουν.