Κοινή έκκληση προς την κυπριακή Βουλή να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, απηύθυναν οι υπουργοί Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με τον δεύτερο να προειδοποιεί ότι τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη ίσως οδηγήσει τη μαρτυρική νήσο και εκτός της Ε.Ε.

Μιλώντας, συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση μη έγκρισης του μνημονίου από τη Βουλή, «θα οδηγηθούμε σε πλήρη οικονομική κατάρρευση και η Κύπρος δεν θα μπορεί να δανειστεί, για πολλές δεκαετίες».

«Θα ζούμε – ανέφερε χαρακτηριστικά – με τα χρήματα που θα μας φέρνουν οι τουρίστες. Οι μισθοί δεν θα καταβάλλονται και καμία ανάπτυξη δεν θα μπορεί να γίνει».

Παράλληλα, πρόσθεσε, η υποτίμηση της λίρας στην οποία αναγκαστικά θα στραφεί η Κυπριακή Δημοκρατία, «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το κούρεμα που επιβάλλεται τώρα στην Τράπεζα Κύπρου».

Σε ότι αφορά την ύψους 10 δισ. ευρώ χρηματοδότηση από την τρόικα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι 4,1 δισ. ευρώ προορίζονται για αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων που λήγουν άμεσα, τα 3,4 δισ. ευρώ για νέες ανάγκες χρηματοδότησης την επόμενη τριετία και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση του συνεργατισμού των υπολοίπων τραπεζών και άλλων τρεχουσών αναγκών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι πιθανή έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη, ίσως σημάνει και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού «θα θεωρηθεί παραβίαση της συνθήκης προσχώρησης» στην Ένωση.

Είπε, επίσης, ότι, με την έγκριση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, η πρώτη δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα εκταμιευθεί μεταξύ 11 και 15 Μαΐου και, με μία μέρα διαφορά, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.