Πάνω από 1,4 εκατ. σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία δηλώνει ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών.

«Ο αριθμός αυτός είναι κατά 30% μεγαλύτερος από αυτόν που η Υπάτη Αρμοστεία υπολόγιζε το Δεκέμβριο ότι θα είναι στα τέλη Ιουνίου (1,1 εκατ.)», τονίζει σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε η Υπάτη Αρμοστεία.

«Δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με όλες τις περιπτώσεις και δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες», δήλωσε ο Πολ Σπίγκελ, υπεύθυνος της Υπάτης Αρμοστείας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ οι πρόσφυγες υπερέβησαν το ένα εκατομμύριο στις αρχές Μαρτίου. Καθώς ο αριθμός των προσφύγων που ζουν έξω από τους καταυλισμούς αυξάνεται, η Υπάτη Αρμοστεία αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες δυσκολίες να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους.

Η Υπάτη Αρμοστεία υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι η θεραπεία ορισμένων ασθενών είναι πολύ δαπανηρή, ότι οι Σύροι προέρχονται από μια χώρα με μέτριο εισόδημα και ότι ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων είναι ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα, όπως καρκίνος και καρδιοπάθειες.

«Αυτή η κρίση θέτει όλο και σε μεγαλύτερη δοκιμασία τις υπηρεσίες υγείας των γειτονικών χωρών», τόνισε ο Έιντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Αρμοστείας.

Λόγω της αύξησης του αριθμού των προσφύγων, η Υπάτη Αρμοστεία σχεδιάζει να εκθέσει τις νέες ανάγκες της στους δωρητές στα τέλη Μαΐου.