Η Τουρκία εκτίμησε σήμερα ότι εάν υπήρξε – ή υπάρξει – χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αυτό θα «οδηγούσε την κρίση σε ένα νέο επίπεδο», αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε εκ νέου επιφυλάξεις για οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στην κρίση στη γειτονική της χώρα.

Χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Άσαντ είναι πιθανό να χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μικρή κλίμακα, επικαλούμενος στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά πρόσθεσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χρειάζεται αδιάσειστες αποδείξεις πριν αναλάβει δράση.

«Ακούμε κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων εδώ και καιρό κι αυτά τα νέα ευρήματα πάνε τα πράγματα σε άλλο επίπεδο. Είναι πολύ ανησυχητικά», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Λεβέντ Γκιουμρουκτσού.

«Ήδη όταν λάβαμε τις πρώτες αναφορές για χρήση χημικών όπλων στη Συρία ζητούσαμε να γίνει μια εξονυχιστική έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη για να επαληθευτούν οι αναφορές αυτές. Όμως το συριακό καθεστώς δεν το επέτρεψε αυτό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η συριακή κυβέρνηση, η οποία αρνείται ως σήμερα την πρόσβαση σε ερευνητές του ΟΗΕ λόγω της διένεξης για την εντολή τους, διαψεύδει ότι έχει κάνει χρήση χημικών όπλων και κατηγορεί τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες ότι εκείνοι έχουν προβεί στην χρήση τέτοιων όπλων.

«Αυτή (σ.σ. η χρήση χημικών όπλων) έγινε από οργανώσεις, περιλαμβανομένης της αλ Κάιντα, που είχαν απειλήσει ότι θα χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα εναντίον της Συρίας. Έκαναν πράξη την απειλή τους κοντά στο Χαλέπι. Υπήρξαν θύματα», είπε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ Ζούμπι σε δηλώσεις του στην Μόσχα.

«Ο συριακός στρατός δεν έχει χημικά όπλα», δήλωσε ο Ζούμπι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Τουρκία, η οποία στο παρελθόν είχε ταχθεί ρητά υπέρ μιας ξένης επέμβασης στη Συρία, μοιάζει όλο και πιο ενοχλημένη από την έλλειψη ενότητας της διεθνούς κοινότητας.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα επέτρεπε την χρησιμοποίηση της επικράτειάς της για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία ο Γκιουμρουκτσού είπε ότι πριν τεθεί τέτοιο θέμα χρειάζεται να επαληθευτούν τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων.

«Ας μην βιαζόμαστε, ας γίνει πρώτα μια εξαντλητική έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η χθεσινή ανακοίνωση φάνηκε να θέτει ένα δίλημμα στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη χρήση χημικών όπλων μια «κόκκινη γραμμή» την οποία οφείλει να μην ξεπεράσει η κυβέρνηση Άσαντ.

Οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιοποιήθηκαν χθες ώθησαν ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να απαιτήσουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από μέρους των ΗΠΑ, κάτι στο οποίο ο Ομπάμα προς το παρόν δεν αναφέρεται.

Η Άγκυρα στο παρελθόν είχε καλέσει να δημιουργηθεί μια προστατευόμενη από ξένες δυνάμεις «ζώνη ασφαλείας» εντός του εδάφους της Συρίας, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ώστε να δημιουργηθούν καταυλισμοί προσφύγων. Η Τουρκία φιλοξενεί πλέον σχεδόν 250.000 Σύρους πρόσφυγες.

Πάντως πηγές της τουρκικής κυβέρνησης επισήμαναν ότι οι δηλώσεις για τη χρήση χημικών από μέρους των αμερικανών «είναι πολύ αόριστες (. . .) ούτε και οι ίδιοι δεν μοιάζουν να πιστεύουν και τόσο τα επιχειρήματά τους. Η Τουρκία έχει εκφράσει ανησυχίες ως προς αυτό αλλά χωρίς αποδείξεις δεν νομίζω ότι μπορούν να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις περί ανάμιξης πέραν του σημερινού επιπέδου», πρόσθεσε η πηγή αυτή. «Μια επέμβαση θα εμπεριείχε μεγάλο κίνδυνο», σημείωσε.

Με μεγάλη επιφύλαξη αντέδρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας πως ελπίζει τα Ηνωμένα Έθνη να μπορέσουν να στείλουν ερευνητές εντός της Συρίας για να εξακριβώσουν εάν πράγματι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το ζήτημα από κοινού με τους διεθνείς εταίρους μας για να εξακριβώσουμε τι έχει συμβεί πραγματικά διότι δεν μοιάζει να είναι απόλυτα σαφές αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Κάθριν Άστον.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν επανέλαβε χθες την «κατεπείγουσα έκκλησή του» προς τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει σε μια ομάδα ερευνητών του οργανισμού να ερευνήσει τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων, δήλωσε εκπρόσωπός του, διευκρινίζοντας πως η ομάδα είναι «έτοιμη να αναπτυχθεί μέσα σε 24 ως 48 ώρες».