Σχέδιο της Αλ Κάιντα για ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, που καταστρώθηκε στο Πακιστάν, απέτρεψαν οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Όταν έγινε γνωστό, ο αμερικανικός στρατός προσέφερε τη βοήθειά τους στους ευρωπαίους συμμάχους για να εντοπιστούν στο Πακιστάν, οι οργανωτές των επιθέσεων.

Σύμφωνα με πηγές της υπηρεσίας πληροφοριών, τις οποίες επικαλείται το Sky News, οι επιθέσεις θα ήταν ανάλογες με αυτές της Βομβάης, τον Νοέμβριο του 2008, όταν ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε πολλούς στόχους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 163 άνθρωποι.

Πρόκειται «για το σοβαρότερο σχεδιασμό επιθέσεων που έχει κάνει η αλ Κάιντα τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε το BBC.

Από την πλευρά του το αμερικανικό ABC, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ, τόνισε χθες πως και η χώρα ήταν ανάμεσα στους πιθανούς στόχους. Το τηλεοπτικό δίκτυο επισημαίνει πως ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ενημερωθεί για τις απειλές, που ο αξιωματούχος έκρινες ως «αξιόπιστες».

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αστυνομικές πηγές, όπως μετέδωσε το ABC, τόνισαν πως οι πληροφορίες για τις τρομοκρατικές απειλές βασίζονται στα αποτελέσματα της ανάκρισης ενός κατοίκου της Γερμανίας που θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες, συνελήφθη στο τέλος του καλοκαιριού όταν προσπαθούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη και κρατείται στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το ABC, οι επιθέσεις θα είχαν «οικονομικούς» και «εύκολους» στόχους.

Wall Street Journal αποκάλυψε σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι η κλιμάκωση των επιδρομών των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών της CIA στα προπύργια των ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν -είκοσι εντός του Σεπτεμβρίου- έχει ως στόχο την ματαίωση επιθέσεων στην Ευρώπη.