Ο Αμερικανός πρόεδρος που είχε χαρακτηρίσει «πιθήκους» Αφρικανούς διπλωμάτες

«Είναι μοχθηροί, ακόμη δεν αισθάνονται άνετα με παπούτσια»


ΚΟΣΜΟΣ
1:56
01/08/2019
Ο Αμερικανός πρόεδρος που είχε χαρακτηρίσει «πιθήκους» Αφρικανούς διπλωμάτες
2
loading

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν έκανε ρατσιστικά σχόλια όταν ήταν κυβερνήτης της Καλιφόρνια, χαρακτηρίζοντας «πιθήκους» τους Αφρικανούς διπλωμάτες, σε μια συνομιλία που είχε με τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, που προερχόταν επίσης από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ηχογραφημένο απόσπασμα αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 1971, βρέθηκε από τον ιστορικό Τίμοθι Ναφτάλι, τον πρώην πρόεδρο της προεδρικής βιβλιοθήκης Ρίτσαρντ Νίξον. Το ντοκουμέντο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic.

Μετά την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για την αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Ρίγκαν, που τότε ήταν κυβερνήτης της Καλιφόρνια, τηλεφώνησε στον Νίξον, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 1969. Ο Ρίγκαν εκφράζει την οργή του για τις αφρικανικές χώρες που ψήφισαν αντίθετα από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ, υπέρ της αναγνώρισης της ΛΔ της Κίνας.

«Χθες το βράδυ, σας το λέω, να βλέπω αυτήν την απάτη στην τηλεόραση...» εξηγεί ο Ρίγκαν και συνεχίζει: «Να βλέπω αυτούς... αυτούς τους πιθήκους των αφρικανικών χωρών. Είναι μοχθηροί, ακόμη δεν αισθάνονται άνετα με παπούτσια!».

Ο Νίξον αντιδρά στο σχόλιο ξεσπώντας σε γέλια. Αργότερα, επανέλαβε τις δηλώσεις του Ρίγκαν σε συζητήσεις που είχε με τους συμβούλους του.

Σύμφωνα με τον Τιμ Ναφτάλι, αυτό το απόσπασμα που περιέχει τις δηλώσεις του Ρίγκαν είχε μπει αρχικά στην άκρη, αλλά δημοσιοποιήθηκε από τα εθνικά αρχεία πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ για δύο τετραετίες (1981-89).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Μίκυ Θεοδωράκης

    Φοβερός πρόεδρος ο Ρήγκαν. Ο καλύτερος από την εποχή του Αιζενχάουερ και ο μόνος που είχε κάνει τη Σοβιετική Ένωση να κάθεται σαν αρνάκι. Καλά θα κάνετε να τον σέβεστε και όχι να τον επικρίνετε

    1. avatar να κάθεται σαν αρνάκι

      είπε το αμερικανάκι:)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει