Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησαν, σήμερα, ενόψει της συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας είναι «ιστορική» και ότι πρέπει να επιτρέψει την περαιτέρω προσέγγιση της Σερβίας με την Ένωση, αλλά και την ενσωμάτωση του Κοσόβου.

Ενόψει της συζήτησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς συνεχάρη το Βελιγράδι, την Πρίστινα και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, για την επιτευχθείσα συμφωνία.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για «ιστορική συμφωνία», που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, υπογράμμισε ότι είναι «πολύ θετική για τις αποφάσεις σε σχέση με την περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας και του Κοσόβου προς την κατεύθυνση της Ε.Ε.».

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία, που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί, αποτελεί σημαντικό βήμα εμπρός.

Ο κ. Ρέιντερς, κατά την άφιξή του στο κτίριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, διεμήνυσε ότι τώρα θα έπρεπε να εργαστούν για την πρόοδο στην πορεία προς την Ε.Ε. «Θα είναι μακρές διαπραγματεύσεις ,τόσο για τη Σερβία, όσο και για το Κόσοβο», τόνισε.

«Στη Σερβία και στο Κόσοβο είναι αναγκαίο μετά από δικτατορία και πολέμους να δοθεί προοπτική κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην Ε.Ε.», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν

«Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από το ευρώ. Η Ε.Ε. είναι ειρηνευτικό σχέδιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Κατά την άποψή του, η συμφωνία είναι καλή αρχή και «με προοπτική, ίσως το 2020 ή αργότερα, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Κοσοβάροι και Σέρβοι, εξέλιξη που θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λουξεμβούργου εκτίμησε ότι η Ε.Ε. θα αρχίσει τη διαδικασία εξέτασης της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το Κόσοβο για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης και με τη Σερβία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς εκτίμησε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τη Σερβία και το Κόσοβο, αλλά για τη σταθεροποίηση και την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής.