Το εξάρτημα «αποκοπής του πυρήνα», το κρίσιμο στοιχείο ασφάλειας του πυρηνικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου, έχει φτάσει στην Τουρκία στον χώρο εγκατάστασης, ανέφερε η Akkuyu Nuclear Inc. σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα σύμφωνα με το sigmalive.

Το συγκεκριμένο εξάρτημα είναι ο πρώτος μεγάλης κλίμακας εξοπλισμός της Μονάδας 1, θα εγκατασταθεί κάτω από το δοχείο πίεσης του πυρηνικού αντιδραστήρα, είναι μια κωνοειδής δεξαμενή βάρους 150 τόνων από χάλυβα υψηλής θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Είχε κατασκευαστεί από τη ρωσική επιχείρηση JSC TYAZHMASH που ειδικεύεται σε αυτό το είδος εξοπλισμού, πρόσθεσε επίσης.

«Οι εργασίες κατασκευής της Μονάδας 1, για τις οποίες προορίζεται ο συλλέκτης πυρήνα, εκτελούνται σύμφωνα με το σχέδιο, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την εγκατάσταση του συλλέκτη βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε η Akkuyu Nuclear Inc.

Σύμφωνα με το Αnadolu, η Anastasiya Zoteeva, Γενική Διευθύντρια του  Akkuyu Nuclear Inc., δήλωσε ότι ο πρώτος εξοπλισμός ήταν το μέρος της πυρηνικής ασφάλειας.

«Η ασφάλεια και η αξιοπιστία ενός πυρηνικού σταθμού καθορίζονται πολύ πριν από την έναρξη λειτουργίας του. Η εφαρμογή των αρχών πυρηνικής ασφάλειας από την πρώτη μέρα της υλοποίησης του έργου, καθώς και ο συνεχής έλεγχος των κατασκευαστικών έργων αποτελούν ουσιαστικό μέρος της κατασκευαστικής διαδικασίας» , δήλωσε

«Το έργο Ακούγιου βασίζεται στην εμπειρία κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων με τον ίδιο τύπο σχεδιασμού στη Ρωσία. Ορίζει ένα συνδυασμό ενεργών και παθητικών συστημάτων που διασφαλίζουν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού σε οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες.», επεσήμανε.

Το έργο του NPP Akkuyu, το πρώτο εργοστάσιο της Τουρκίας, ξεκίνησε με μια διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στις 12 Μαΐου 2010.

Επί του παρόντος, υπάρχουν 450 πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε 31 χώρες, ενώ 55 εργοστάσια βρίσκονται υπό κατασκευή σε όλο τον κόσμο.