Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση επί του νομοσχεδίου που επιτρέπει το γάμο των ομοφυλοφίλων και η τελική ψηφοφορία για την έγκρισή του θα γίνει την Τρίτη 23 Απριλίου.

Η συζήτηση διήρκεσε δύο μέρες και η χθεσινή νύχτα ήταν ταραχώδης και λίγο έλειψε να καταλήξει σε συμπλοκή.

Μέσα στη σύγχυση και υπό το ξαφνιασμένο βλέμμα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, βουλευτές του UMP, οργισμένοι από ένα μορφασμό ενός συνεργάτη του υπουργού Δικαιοσύνης -όπως εξήγησαν αργότερα- πλησίασαν τα έδρανα της κυβέρνησης φωνάζοντας «έξω, έξω».

Δικαστικοί κλητήρες και ο αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο υπουργός Αλέν Βινταλίς μπήκαν ανάμεσά τους για να τους χωρίσουν.

«Είμαι 30 χρόνια στην Εθνοσυνέλευση και αυτό δεν το έχω ξαναδεί», δήλωσε ο Βινταλίς, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος Κλοντ Μπαρτολόν (PS) καταδίκασε το επεισόδιο αυτό.

«Έπεσαν και μερικές γροθιές», δήλωσε ο σοσιαλιστής βουλευτής Μπερνάρ Ρομάν, σύμφωνα με τον οποίο μια από αυτές δέχθηκε μια δικαστική κλητήρας.

Το δεξιό UMP, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.