Σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την κατάργηση 1.200-1.400 θέσεων εργασίας στη Γαλλία πρόκειται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα η εταιρία πληροφορικής IBM.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 14% του σημερινού εργατικού δυναμικού της, ανέφερε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου CFDT στην IBM, Ζεράρ Σαμό.

Η IBM απασχολεί σήμερα 9.700 ανθρώπους στη Γαλλία.

Ο συνδικαλιστής διευκρίνισε ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα ενημερωθούν κατά την επόμενη σύνοδο της επιτροπής της επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν στελέχη της διεύθυνσης και συνδικαλιστές, την 24η Απριλίου. «Οι όροι που συνοδεύουν τις απολύσεις δεν έχουν προσδιοριστεί», πρόσθεσε ο Σαμό.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο Πιερί Ποκέ, εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συνδικάτου των εργαζομένων στην IBM Γαλλίας, Unsa.

«Θα χάνονται 500 θέσεις εργασίας το χρόνο», είπε. Υπενθύμισε παράλληλα ότι |πριν από μία δεκαπενταετία, ήμασταν 26.000».

Ο Κριστιάν Μπερβελιέρι, ο γραμματέας της CCE και συγχρόνως αντιπρόσωπος του CFE-CGC, του δεύτερου ισχυρότερου συνδικάτου στην IBM Γαλλίας, επισήμανε ότι οι απολύσεις προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε μία διετία.

Εκτίμησε παράλληλα ότι οι καταργήσεις θέσεων θα κατανεμηθούν με ισόρροπο τρόπο το 2013 και το 2014, ενδεχομένως χωρίς κοινωνικά κριτήρια αλλά πιθανώς με ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

«Δεν είναι καλή είδηση αυτή, είναι πολλές οι απολύσεις», τόνισε, και πρόσθεσε πως «εάν επιβεβαιωθεί το σχέδιο αυτό, πρέπει η IBM να δώσει διευκρινίσεις για το πώς θα μπορέσουμε να εργαζόμαστε με τόσο πολλούς λιγότερους εργαζόμενους».

Η διεύθυνση της IBM δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές.