Χωρίς συμφωνία έληξε και ο ένατος γύρος των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας που διεξήχθη στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Κάθριν Άστον διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία και τερμάτισε τον διάλογο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι ηγεσίες της Σερβίας και του Κοσόβου αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των χθεσινών διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι, ενώ η σερβική αντιπροσωπεία αποδέχθηκε όλους τους όρους που πρότεινε η κ. Άστον, η αλβανική πλευρά «ναρκοθέτησε τη συμφωνία θέτοντας επιπρόσθετους όρους που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική πρόταση».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς, από την ηγεσία του Κοσόβου ζητήθηκε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας όρος που θα δεσμεύει τη Σερβία ότι δεν θα εμποδίσει την ένταξη του Κοσσόβου στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ότι απέρριψε τον όρο αυτό διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι κατέστησε υπεύθυνο το Βελιγράδι για την αποτυχία του διαλόγου.

«Η σερβική πολιτική ηγεσία για ακόμη μία φορά απέρριψε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χάσιμ Θάτσι, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι «το Βελιγράδι θα αλλάξει σύντομα στάση και θα επιτευχθεί συμφωνία».

Η νέα πρόταση της Κάθριν Άστον για το βόρειο Κόσοβο, αν και επίσημα δεν έγινε γνωστό τι συμπεριλαμβάνει, ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις επιδιώξεις της σερβικής πλευράς.

Σύμφωνα με δηλώσεις Σέρβων αξιωματούχων, το αίτημα του Βελιγραδίου για το επίμαχο ζήτημα, που είναι ο έλεγχος της αστυνομίας στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, έγινε αποδεκτό ενώ και πολλά άλλα αιτήματα συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο που πρότεινε η κ. Άστον.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.