Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί τον Μπόρις Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία

«Η Βρετανία κινδυνεύει με πολύ επιζήμιες οικονομικά συνέπειες»


ΚΟΣΜΟΣ
16:55
24/07/2019
Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί τον Μπόρις Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία
3
loading

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε σήμερα τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για τις «πολύ επιζήμιες οικονομικά συνέπειες» μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την ΕΕ, την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Επανέλαβε επίσης τη δυνατότητα για τροποποιήσεις στην κοινή πολιτική διακήρυξη για τη συμφωνία αποχώρησης που είχε δεχτεί το Λονδίνο, αλλά όχι στη συμφωνία του διαζυγίου.

Ο Τζόνσον επανέλαβε επανειλημμένα την πρόθεσή του να εφαρμόσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, η καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί έπειτα από δύο αναβολές για την έξοδο της Βρετανίας, και αυτή την ίδια χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

«Πρόσφατες δηλώσεις, κυρίως αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου», προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δήλωσή τους στο τέλος συνεδρίασης που διεξήχθη με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

«Μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα είναι πολύ επιζήμια οικονομικά, ακόμη και αν οι ζημιές δεν θα προκληθούν με τον ίδιο τρόπο στις δύο πλευρές», προειδοποίησαν.

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία «δεν θα αντισταθμιστεί από κάποιας μορφής διευθέτηση ή μια μίνι συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας», δήλωσαν.

Η ΕΕ δεν θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης, επανέλαβαν οι ευρωβουλευτές.

«Μια συντεταγμένη έξοδος δεν είναι δυνατή παρά εάν τα δικαιώματα των πολιτών, η οικονομική ρύθμιση και ένα δίχτυ ασφαλείας (backstop) που, σε κάθε περίπτωση, εγγυάται την απουσία σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, προστατεύει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και προστατεύει το σύνολο της ενιαίας αγοράς, εξασφαλίζονται», τόνισαν.

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για το Brexit δηλώνει «ανοικτή σε τροποποιήσεις στην πολιτική διακήρυξη, κυρίως αν αυτές προβλέπουν πολύ πιο ακριβείς λεπτομέρειες και μια πιο φιλόδοξη μελλοντική σύμπραξη ΕΕ - Βρετανίας ώστε η ανάπτυξη του ιρλανδικού διχτυού ασφαλείας να μην είναι απαραίτητη».

Ο Μπαρνιέ δεν έκανε δηλώσεις στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης με τους ευρωβουλευτές. Αλλά χθες ανακοίνωσε ότι «ανυπομονεί να εργαστεί εποικοδομητικά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, για να διευκολυνθεί η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτραπεί ένα συντεταγμένο Brexit».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

  [...] τους ΜΠΟΡΙΣ τους Ευρωλαγνους. ΟΧΙ στην ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ευρωπη.Κατω η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ Γερμανια.

 2. avatar αδιάφθορος.

  δεν έχει να φοβηθεί η αγγλια τίποτα από την γερμανια να σάς θυμίσω ανόητοι ευρωΠΑΙΟΙ ότι η αγγλια δεν μπήκε στην νομισματικοί ενωση τυχαίο γατάκια.κατα επολογη τους οχι δούλοι των γερμανων.

  1. avatar Criskalts the real μπιντές

   Το ότι 250 μεγάλες εταιρείες θα φύγουν προς ΕΕ αυτό δε θα το φοβηθεί?
   Καλά λοιπόν. Εμάς τους ευρωπαίους μας βολεύει πάντως.
   Α και κάτι άλλο, καλά το είπες \"Αγγλία\"
   Το Ηνωμένο βασίλειο θα πεθάνει.
   Η Σκωτία θα φύγει με τις όποιες συνέπειες για τη μικρή πλέον Αγγλία. Μια από αυτές θα είναι τα πετρέλαια της bp στη βόρεια θάλασσα.
   Άμα ήταν έτσι απλά τα πράγματα θα είχαν βγει από την ΕΕ στις 24 Ιουνίου του 2016.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει