Ενδιαφέρον κινέζικων εταιρειών για την κατασκευή έργων υποδομών μεταφοράς, όπως αυτοκινητοδρόμων, εκδηλώθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Πεκίνο, οι υπουργοί Μεταφορών και Οικονομικών του Μαυροβουνίου Ιβάν Μπράγιοβιτς και Ράντογιε Ζούγκιτς, αντίστοιχα, με τον υπουργό Μεταφορών της Κίνας Γουάν Τσουαντάνγκ, τονίζεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Ο κ. Τσουαντάνγκ διατύπωσε την εκτίμηση ότι, η διμερής συνεργασία στον τομέα των μεταφορών θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και του Μαυροβουνίου. Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες CCCC και CRBC έχουν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κατασκευή οδικών υποδομών, υψηλής ποιότητας στην Κίνα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι τρεις αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Μπαρ- Μπόλιαρε αποτελεί έργο προτεραιότητας, τεράστιας οικονομικής σημασίας όχι μόνο για το Μαυροβούνιο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης σημείωσαν ότι η δυναμική της διμερούς συνεργασίας δεν περιορίζεται μόνο σε ένα συγκεκριμένο τομέα, αλλά διευρύνεται και σε κλάδους όπως των θαλάσσιων μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε ότι το λιμάνι του Μπαρ έχει τεράστια σημασία τόσο σε μεταφορικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο για το Μαυροβούνιο και θα μπορούσε να αποτελέσει «πύλη» εισόδου των αγαθών και προϊόντων της Κίνας στην Αδριατική, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των κινέζικων εταιρειών που ενδιαφέρονται για την κατασκευή έργων υποδομών στο Μαυροβούνιο, της CCCC International (Κινέζικη εταιρεία για τις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές) και της CRBC (Εταιρεία Οδών και Γεφυρών Κίνας).