Οι ναυτικές περίπολοι και η παρουσία ένοπλων φρουρών στα πλοία βοήθησαν να υποχωρήσει η πειρατεία στη Σομαλία, αλλά αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στη χώρα αυτή, οι επιθέσεις υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τους σομαλούς πειρατές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Όμως οι περίπολοι στον κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και η παρουσία των ένοπλων φρουρών, δύο δαπανηρά μέτρα, δεν αποτελούν λύση μακροπρόθεσμα, συνεχίζει στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τα μέτρα αυτά «δεν είναι αποτελεσματικά παρά μόνον για όσο καιρό διαρκούν: θα έπρεπε να είναι μόνιμα για να εμποδίσουν μια επανάληψη της δράσης των πειρατών», συνοψίζει ένας από τους συνυπογράφοντες την έκθεση, ο Κούι-Τόαν Ντο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην ξηρά, υποστηρίζοντας ότι η καλύτερη διαρκής λύση είναι η πολιτική.

«Οι πειρατές έχουν υποστήριξη στο έδαφος, όταν διεξάγουν διαπραγματεύσεις ή όταν πρέπει να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στις ακτές», συνεχίζει η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας.

«Από την πλευρά τους, σημαντικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές συγκεντρώνουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από την πειρατεία», προσθέτει, εκτιμώντας ότι το συνολικό ποσό των λύτρων που έχουν καταβληθεί από το 2005 ανέρχεται από 315 ως 385 εκατ. δολάρια (240 ως 295 εκατ. ευρώ).

Το κόστος για το παγκόσμιο εμπόριο είναι ακόμη μεγαλύτερο, συνεχίζει η Παγκόσμια Τράπεζα: κάθε χρόνο, τα κόστη μεταφοράς αυξάνονται εξαιτίας της πειρατείας κατά 18 δισ. δολάρια (14 δισ. ευρώ).

Οι πειρατές επιχειρούν σε μια σημαντική θαλάσσια οδό, η οποία περνά από τον κόλπο του Άντεν και τη Διώρυγα του Σουέζ. Με τον καιρό επέκτειναν τη ζώνη δράσης τους ως και πάνω από 3.500 χλμ. από τις σομαλικές ακτές στον Ινδικό Ωκεανό.

Ωστόσο η εξεύρεση πολιτικών λύσεων δεν είναι εύκολη. Η Σομαλία δεν έχει αποτελεσματική κεντρική κυβέρνηση από το 1991 και την πτώση του προέδρου Σιάντ Μπαρέ. Στη χώρα μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ φυλών ή εξεγέρσεις. Οι πειρατές ελέγχουν οι ίδιοι ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Γραφείο Ναυτιλίας, το οποίο προειδοποιεί ότι οι απαγωγές αυξάνονται στην ηπειρωτική Σομαλία, οι σομαλοί πειρατές κρατούν αυτή τη στιγμή πέντε πλοία και 77 ομήρους.