Ενώπιον δικαστηρίου αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα η Καρόλα Ρακέτε, η νεαρή πλοίαρχος του Sea-Watch 3, που κατηγορείται ότι ελλιμένισε δια της βίας το πλοίο της στο νησί Λαμπεντούζα, προκειμένου να αποβιβάσει τους μετανάστες που είχε περισυλλέξει στη Μεσόγειο.

Η ακρόαση της Ρακέτε, που αναβλήθηκε για δέκα ημέρες, εξαιτίας απεργίας των δικηγόρων στην Ιταλία, αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον δικαστή του Αγκριτζέντο.

Η 31χρονη συνελήφθη στις 29 Ιουνίου επειδή εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα παρά την προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σλαβίνι, και στη συνέχεια ελλιμένισε το Sea-Watch 3 με τη βία στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, προκειμένου να αποβιβαστούν οι 40 μετανάστες που είχε διασώσει δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Τρεις ημέρες αργότερα, δικαστής ακύρωσε τη σύλληψή της, εκτιμώντας ότι η κατηγορία που είχε διατυπωθεί εναντίον της για επίθεση εναντίον πολεμικού πλοίου δεν στοιχειοθετείται και ότι η Ρακέτε είχε ενεργήσει για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Η Εισαγγελία του Αγκριτζέντο πρόκειται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πλοίο Sea-Watch 3 παραμένει στο λιμάνι Λικάτα της Σικελίας και εναντίον της Ρακέτε εκκρεμούν δύο έρευνες για αντίσταση κατά της αρχής και παροχή βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες. Σήμερα θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο για τη δεύτερη κατηγορία.

Θα πρέπει να εξηγήσει για ποιον λόγο το πλήρωμα του πλοίου διέσωσε τους μετανάστες χωρίς να περιμένει τη Λιβυκή Ακτοφυλακή, που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στην περιοχή όπου έγινε η διάσωση, καθώς και για ποιο λόγο κινήθηκε προς ιταλικό λιμάνι και όχι λιβυκό, όπως είχαν προτείνει οι Αρχές στην Τρίπολη, ένα λιμάνι της Τυνησίας ή ακόμη και ένα ολλανδικό, καθώς το πλοίο της έχει ολλανδική σημαία.

Εδώ και δύο χρόνια τέτοιου είδους έρευνες είναι σχεδόν συστηματικές εναντίον των πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων που αποβιβάζουν μετανάστες στην Ιταλία.

Το πλοίο που άνοιξε ξανά το «μέτωπο» μεταξύ Σαλβίνι και ΜΚΟ

Οι κινήσεις του Sea-Watch 3 στα τέλη Ιουνίου αποτέλεσαν νέο μέτωπο στον πόλεμο του Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, εναντίον των μη κυβερνητικών οργανώσεων που σώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

Η σύλληψη της νεαρής πλοιάρχου προκάλεσε ένα τεράστιο κίνημα υποστήριξης, με 1,4 εκατομμύριο ευρώ να συγκεντρώνονται μέσα σε μερικές ημέρες στο διαδικτύου, προκειμένου η Καρόλα Ρακέτε να μπορέσει να πληρώσει τα δικαστικά της έξοδα και για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις της γερμανικής ΜΚΟ, που πλέον χρειάζεται και νέο πλοίο.

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε την Τρίτη (16/07) ομόφωνα να δοθεί βραβείο στη Ρακέτε, ενώ και η πόλη του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 100.000 ευρώ στη Sea-Watch και θα απονείμει μετάλλιο στη Γερμανίδα πλοίαρχο και την Πια Κλεμπτ, μια άλλη πλοίαρχος της γερμανικής ΜΚΟ που επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Ιταλία. Η ανακοίνωση του Παρισιού προκάλεσε την οργή της ακροδεξιάς στην Ιταλία.

Παράλληλα, ο Σαλβίνι ανέβασε τους τόνους χαρακτηρίζοντας τις ΜΚΟ «συνεργούς των διακινητών» και καταφερόμενος προσωπικά εναντίον της Ρακέτε, την οποία έχει χαρακτηρίσει «εγκληματία», «ενοχλητική», μια «καημένη γυναίκα που απλώς προσπάθησε να σκοτώσει πέντε Ιταλούς στρατιωτικούς».

Η Ρακέτε, από την πλευρά της, κατέθεσε μήνυση την προηγούμενη εβδομάδα για δυσφήμηση και υποκίνηση στην τέλεση αδικημάτων, αποκαλύπτοντας ότι κάθε ανάρτηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί ένα κύμα από πιο σεξιστικών, βίαιων και απειλητικών μηνυμάτων εναντίον της.