Εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς ξένων υπηκόων στην Αυστρία, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δεν δεσμεύτηκε σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η εφαρμογή της νέας πολιτικής απορρήτου θα ξεκινήσει από 1ης Ιανουαρίου 2015.

Πηγές της αυστριακής καγκελαρίας στη Βιέννη, ανέφεραν ότι πρόκειται για μέτρο στη σωστή κατεύθυνση, όμως το χρονοδιάγραμμα είναι θέμα διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα τόνιζαν ότι, τόσο το Λουξεμβούργο, όσο και η Αυστρία, έχουν αποσαφηνίσει πως δεν αλλάζει τίποτε στο τραπεζικό απόρρητο για τους δικούς τους πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα από την Αυστρία, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λουξεμβούργου στην άρση του τραπεζιτικού απόρρητου, αναφέροντας πως η Επιτροπή πρόκειται να δώσει τώρα την εντολή διαπραγμάτευσης για τη μεταρρύθμιση της οδηγίας ως προς τη φορολόγηση των τόκων, με πέντε ευρωπαικές τρίτες χώρες και τις ΗΠΑ.

«Η Αυστρία δεν το έχει αποδεχθεί ακόμη. Κατανοούμε την τρέχουσα συζήτηση στην Αυστρία, αλλά ελπίζουμε πως αυτή θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Λουξεμβούργου», ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται πως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες δύο κοινοτικές χώρες, οι οποίες, επικαλούμενες το τραπεζικό απόρρητο, αρνούνταν να διαβιβάσουν – στο πλαίσιο μιας αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών – στις φορολογικές υπηρεσίες των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., στοιχεία ως προς την απόδοση τόκων τραπεζικών λογαριασμών που διαθέτουν πολίτες αυτών των χωρών.