Μπορεί να μοιάζει αδιανόητο, αλλά είναι αλήθεια. Ιάπωνες τραγουδούν ποντιακά, όχι σαν τους γνωστούς συμπατριώτες τους Pyramidos για να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο των διασκευών τους, αλλά σε μια ειδική εκδήλωση τιμής στον ποντιακό ελληνισμό που διοργανώθηκε στο Κιότο.

Με τη συνοδεία μιας ποντιακής λύρας, ενός νταουλιού και ενός ακορντεόν, το τριμελές συγκρότημα ερμήνευσε -μεταξύ άλλων- και το δημοφιλές «Σεράντα μήλα κόκκινα», το οποίο απαθανατίστηκε σε βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Κοσουκέ Φουκουντά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος ο Φουκουντά, μέσω των πληροφοριών που εμφανίζονται στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ιάπωνας που «ευθύνεται» για την ποντιακή αυτή γιορτή έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι λάτρης της φιλοσοφίας, που αποτελεί και αντικείμενο της εκπαίδευσής του.

Μάλιστα, στις 7 Ιουλίου δημοσίευσε στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αρκετό υλικό από την εκδήλωση, μέσω του οποίου τόνιζε πως «σήμερα είχαμε ένα event για το ποντιακό πολιτισμό στο Κιότο. Έπαιξαν ποντιακή μουσική με τη ποντιακή λύρα. Και εγώ μίλησα για το ποντιακό πολιτισμό στην ακαδημαϊκή πλευρά. Επιπλέον μας έχουν σερβίρει τη ποντιακή κουζίνα (μετάφρασα τρείς συνταγές από το βιβλίο για τη ποντιακή κουζίνα). Πιστεύω ότι τέτοιο το γεγονός ήταν πρώτη φορά στην Ιαπωνία».