Στην Αυστρία από την 1η Νοεμβρίου θα απαγορευθεί το κάπνισμα σε μπαρ και εστιατόρια, ακόμη και το κάπνισμα του ναργιλέ. Παρά το γεγονός ότι κινδυνεύουν 10.000 θέσεις εργασίας, το μέτρο έχει θετική απήχηση, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Τα μαγαζιά με ναργιλέδες έχουν γίνει πολύ τις μόδας σε Γερμανία και Αυστρία. Η γλυκιά μυρωδιά τους προσελκύει πολύ κόσμο και αποτελεί συνήθως μια κερδοφόρα επένδυση. Το κακό είναι όμως για τους επιχειρηματίες στην Αυστρία ότι από 1ης Νοεμβρίου θα απαγορευθεί συνολικά το κάπνισμα στη χώρα.

«Μέσα σε ένα βράδυ και χωρίς να μιλήσουν μαζί μας αχρήστευσαν έναν κλάδο», λέει ένας επιχειρηματίας. Μόλις πριν από έξι μήνες άνοιξε το μαγαζί και επένδυσε τα χρήματά του. Ένας άλλος φίλος του μάλιστα πρόσφατα δαπάνησε 300.000 ευρώ για να ανοίξει και αυτός ένα μαγαζί, όπου επιτρέπεται το κάπνισμα ναργιλέ και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει. Μέχρι πρόσφατα κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο. Ακολούθησε όμως το λεγόμενο «Βίντεο-Ίμπιζα», το οποίο παρουσίαζε τον πρώην πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στράχε να έχει περίεργες δοσοληψίες με ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη. Οι συνέπειες είναι γνωστές. Η κυβέρνηση διαλύθηκε και ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έπεσε. Η αυστριακή κυβέρνηση αποτελείται τώρα από ομάδα τεχνοκρατών και στο κοινοβούλιο διαμορφώνονται για κάθε νομοθέτημα εναλλασσόμενες συμμαχίες.

Κάποιοι λοιπόν προέβλεψαν ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν εύκολο να περάσει και μια νέα ρύθμιση για απαγόρευση του καπνίσματος. Έτσι μετά και τη συναίνεση του συντηρητικού κόμματος ÖVP το κάπνισμα θα απαγορεύεται στα εστιατόρια από την 1η Νοεμβρίου. Πολλές εξαιρέσεις δεν θα προβλέπονται, άρα η απαγόρευση θα ισχύει και για τους ναργιλέδες.

Λόγοι υγείας επιβάλλουν την απαγόρευση

Για τους επιχειρηματίες που στα μπαρ ή στα καφέ προσφέρουν και ναργιλέ είναι ένα μεγάλο πλήγμα, καθώς ο μισός τζίρος προέρχεται από εκεί. Σύμφωνα με το σωματείο τους, περίπου 500 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν και 10.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους.

Πολιτική λύση προς το παρόν δεν διαφαίνεται και από την άποψη της υγείας το μέτρο μάλλον επιβάλλεται. Σύμφωνα με τον Πάουλ Σεβέλντα, πρόεδρο της Ογκολογικής Εταιρείας Krebshilfe στην Αυστρία, «το κάπνισμα του ναργιλέ δεν είναι αβλαβές» και αποτελεί ένα πρώτο στάδιο το οποίο ωθεί τους νέους στο κάπνισμα.

Η Ογκολογική Εταιρεία Krebshilfe μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο της Βιέννης πρωτοστάτησαν στην απαγόρευση του καπνίσματος και 882.000 Αυστριακοί τον προηγούμενο χρόνο συναίνεσαν με την υπογραφή τους σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ωστόσο οι επιχειρηματίες που έχουν μαγαζιά με ναργιλέδες θα προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ελπίζοντας πως θα επιτύχουν μια παράταση ή εξαίρεση από τον νόμο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.