Η Γαλλοΐρανή ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισίου, Φαριμπά Αντελχάχ, συνελήφθη στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία της σύλληψης αυτής.

Οι γαλλικές αρχές «προέβησαν σε διαβήματα προς τις ιρανικές αρχές για να αποσπάσουν από την πλευρά τους πληροφορίες για την κατάσταση και τις συνθήκες σύλληψης της Φαριμπά Αντελχάχ και να ζητήσουν πρόσβαση σε προξενική προστασία για την υπήκοό τους, αλλά δεν έλαβαν καμιά ικανοποιητική απάντηση μέχρι τώρα», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μέσα ενημέρωσης στα περσικά, που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, μετέδωσαν την πληροφορία για τη σύλληψη αυτή αναφέροντας ότι «έγινε πριν από τρεις εβδομάδες».

«Η Γαλλία καλεί τις ιρανικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως για την κατάσταση της Αντελχάχ και τους επαναλαμβάνει τα αιτήματά της, κυρίως αυτή για μια άδειας χωρίς καθυστέρηση για πρόσβαση σε προξενική προστασία», αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Φαριμπά Αντελχάχ, ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών (Ceri) στο Παρίσι, συνεργάζεται με διάφορα επιστημονικά περιοδικά όπως το «Iranian Studies» και το «La Revue des mondes musulmans et de la Mediterranee». Η ίδια έχει γράψει πολλές δημοσιεύσεις για το Ιράν και το Αφγανιστάν, αναφέρει η ιστοσελίδα του Sciences Po.

Οι σχέσεις του Ιράν με τις δυτικές χώρες είναι τεταμένες τελευταία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη η οποία κατηγορείται ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δείτε ένα απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη της ερευνήτριας.