Τη στρατιωτική παρουσία της στον Κόλπο αυξάνει -έστω και προσωρινά- η Μεγάλη Βρετανία, καθώς επίσπευσε την ανάπτυξη ενός δεύτερου πολεμικού πλοίου, όπως έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση της χώρας και μια αμυντική πηγή.

Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης έντασης με το Ιράν, αν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, υπογράμμισε πως το Λονδίνο δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση με την Τεχεράνη.

Το αντιτορπιλλικό HMS Duncan καταπλέει στον Κόλπο για να αντικαταστήσει τη φρεγάτα HMS Montrose, που βρίσκεται ήδη εκεί, ώστε να συνεχίσει να εγγυάται την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» σε αυτήν τη ζώνη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η ανάπτυξη αυτή, η οποία ήταν προγραμματισμένη, επισπεύσθηκε, διευκρίνισε μια κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία τα δύο πλοία θα παραμείνουν αμφότερα παρόντα στην περιοχή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση έχουν ενταθεί, αφότου η Μεγάλη Βρετανία συνέλαβε ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο στο Γιβραλτάρ και το Λονδίνο ανακοίνωσε πως το δεξαμενόπλοιο British Heritage, το οποίο διαχειρίζεται η πετρελαϊκή εταιρεία BP, προσεγγίσθηκε από ιρανικά σκάφη στο στενό του Χορμούζ ανάμεσα στο Ιράν και την αραβική χερσόνησο.

«Αντιδράμε σ’ αυτό που συμβαίνει με μετρημένο και προσεκτικό τρόπο και είμαστε σαφείς έναντι του Ιράν ότι δεν επιδιώκουμε να κλιμακώσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Χαντ στο Sky News.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.