Η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία και η ανάπτυξη ενός περιφερειακού εμπορικού μπλοκ, κυριάρχησαν στις συνομιλίες του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Σιεν Λονγκ, την Τρίτη στο Λευκό Οίκο.

«Έχουμε πολύ στενή στρατιωτική συνεργασία, και θέλω να ευχαριστήσω τη Σιγκαπούρη για την παροχή των εγκαταστάσεων οι οποίες μας επιτρέπουν να διατηρούμε αποτελεσματική παρουσία στον Ειρηνικό », δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην ένταση με τη Βόρεια Κορέα που ώθησε την Ουάσιγκτον να στείλει περισσότερα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ασία. Όσον αφορά το εμπόριο, ο Ομπάμα επαίνεσε την συμβουλή της Σιγκαπούρης στην επιδιωκόμενη από την Ουάσιγκτον, Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP).

Ο Λι είπε ότι καλωσορίζει την αναμονή άφιξη των αμερικανικών πλοίων στη Σιγκαπούρη. «Η Σιγκαπούρη είναι πολύ ευτυχής που επί των ημερών της κυβέρνησης Ομπάμα έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Ασίας », ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης.