Έναν πολύ περίεργο και, ομολογουμένως οικολογικό, τρόπο σκέφτηκαν οι αρχές της Γαλλίας προκειμένου να βρουν μία ανέξοδη και οικολογική λύση συντήρησης των χώρων πρασίνου του Παρισιού.

Έτσι, σκέφτηκαν να αναθέσουν το έργο του κουρέματος του γκαζόν σε… πρόβατα.

Ο ασυνήθιστος αυτός πειραματισμός θα αρχίσει στις 3 Απριλίου σ’ ένα χωράφι 2.000 τ.μ. σε αγρανάπαυση, που ανήκει στην υπηρεσία των Αρχείων του Παρισιού στο 19ο διαμέρισμα.

Η γαλλική πρωτεύουσα θα πειραματιστεί αρχικά μόνο σε αυτόν τον χώρο-, ώστε να εκτιμήσει κατά πόσον είναι εφαρμόσιμη σε πυκνό αστικό περιβάλλον η τεχνική αυτή, η οποία επιτρέπει να περιοριστεί η χρήση μηχανών κουρέματος γκαζόν και ζιζανιοκτόνων.

Η οικολογική βοσκή αφορά τη χρησιμοποίηση ζώων για τη συντήρηση ενός χώρου πρασίνου και επιτρέπει να περιορίζεται η χρήση μηχανημάτων που αποτελούν πηγή θορύβου και είναι ενεργοβόρα, καθώς και τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Ο στόχος της δημαρχίας του Παρισιού είναι να εκτιμηθεί αν αυτός ο τύπος οικολογικής διαχείρισης των πράσινων χώρων είναι εφαρμόσιμος σ’ ένα πυκνό αστικό περιβάλλον όπως το Παρίσι.

Για το πείραμα αυτό επελέγησαν πρόβατα που προέρχονται από το νησί Ουεσάν της Βρετάνης, μια φυλή που είναι ταυτόχρονα ανθεκτική και μικρόσωμη, με αποτέλεσμα «η χειραγώγησή της να είναι πιο εύκολη», υπογραμμίζει η δημαρχία.