«Δυστοκία» σε ό,τι αφορά στην λήψη μέτρων αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς με «πρωταγωνιστές» βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς διαπιστώνει η έκθεση της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναγνωρίζοντας ότι, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα το 2008, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η Ισλανδία σήμερα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά την πρόληψη της διαφθοράς και στις δραστηριότητες των λειτουργών των βασικών θεσμών της.

Αναφερόμενη στην δραστηριότητα των βουλευτών της Ισλανδίας, η GRECO επισημαίνει ότι ναι μεν ενας κώδικας αδιάφθορης συμπεριφοράς για τους βουλευτές βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης καθώς και ότι έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις στον έλεγχο των «πόθεν έσχες» τους, αλλά υπογραμμίζει ότι χρειάζονται κι’ άλλα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου και την επαναπόκτηση της εμπιστοσύνης του λαού στον θεσμό.

Η Επιτροπή, τέλος, εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι, δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανονισμοί που ν’ απαγορεύουν τις «συγκρούσεις συμφερόντων» στην δραστηριότητα δικαστών και εισαγγελέων στην χώρα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή αμεροληψία και ανεξαρτησία στο έργο αυτών των δημοσίων λειτουργών.

Με την έκθεση της η GRECO απευθύνει δέκα συστάσεις προς τις αρχές της Ισλανδίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς στους εν λόγω τομείς, την εφαρμογή των οποίων θα επανεξετάσει μετά από 18 μήνες.